ARN 2004-2643

Installation av golvvärme hade inte utförts i enlighet med rekommendation från Golvavjämningsgruppen inom Golvbranschens riksförbund. Trots att rekommendationen utfärdats efter det att arbetet hade utförts har tjänsten inte ansetts fackmässigt utförd då tätskiktet i värmegolvet lagts under avjämningsmassan.

Installation av golvvärme hade inte utförts i enlighet med rekommendation från Golvavjämningsgruppen inom Golvbranschens riksförbund. Trots att rekommendationen utfärdats efter det att arbetet hade utförts har tjänsten inte ansetts fackmässigt utförd då tätskiktet i värmegolvet lagts under avjämningsmassan. Avgörande 2004-09-20; 2004-2643

Näringsidkaren T hade utfört en badrumsrenovering hos L i januari 1997. I september 2003 upptäckte L sprickor i det underliggande golvspacklet. Detta medförde att golvet sprack upp på ytan och att kakelfogarna gradvis vittrade sönder. L yrkade avhjälpande av felet.

T bestred yrkandet och anförde att felet inte berodde på utförandet utan på att spacklet inte tålde golvvärme, men att felet kunde åtgärdas mot betalning.

Nämnden gjorde följande bedömning.

T har anfört att spacklet inte tålde golvvärme. Sedan slutet av 1997 rekommenderar Golvavjämningsgruppen (GAGG) inom Golvbranschens riksförbund generellt att lägga tätskiktet i värmegolvkonstruktioner i våtrum över avjämningsmassan. Arbetet har såvitt framkommit visserligen utförts före rekommendationen från GAGG gjordes och sprickorna i golvspacklet skulle kunna bero på andra orsaker, t.ex. sättningar i huset. Nämnden finner dock att det inte kan anses fackmässigt att, som synes ha skett i det aktuella fallet, lägga tätskiktet i värmegolvet under avjämningsmassan. Tjänsten har således varit behäftad med fel och näringsidkaren bör därför rekommenderas att avhjälpa felet utan kostnad för L.