ARN 2004-7231

Vid en paketresa under en helg (weekendresa) har nämnden ansett att ett prisavdrag skall utgå på grund av en försening. Eftersom det varit fråga om en kortvarig resa får förseningen anses ha påverkat arrangörens prestation i hög grad.

Vid en paketresa under en helg (weekendresa) har nämnden ansett att ett prisavdrag skall utgå på grund av en försening. Eftersom det varit fråga om en kortvarig resa får förseningen anses ha påverkat arrangörens prestation i hög grad.

Avgörande 2005-03-31; 2004-7231

M hade för sig och sina tre resekamrater bokat en så kallad weekendresa till Island. Avresan till Island blev försenad med 14 timmar och 38 minuter. På grund av detta missade de en hel dag på Island och de var mycket trötta dagen efter. M hade för sig och sina tre resekamrater yrkat att få totalt 2 000 kr per resenär i prisavdrag på grund av förseningen. Av yrkat belopp hade de per resenär erhållit 875 kr, varav 120 kr avsåg transfer, 255 kr förstörd utflykt och 500 i kompensation för själva förseningen. Resan kostade totalt 20 820 kr för alla fyra resenärerna och då ingick transfer till blå lagunen med 320 kr per person och ett besök vid den gyllene cirkeln med 510 kr per person.

Researrangören bestred yrkandet eftersom återbetalning hade skett med 875 kr per resenär. Det återbetalade beloppet är en väl tilltagen ersättning för den försening som resenärerna drabbats av.

Nämnden gjorde följande bedömning.

M och hennes resesällskap hade köpt en paketresa (weekendresa) till Island.

Enligt 16 § paketreselagen framgår att resenärer vid fel i de avtalade tjänsterna har rätt till prisavdrag och skadestånd, om felet inte beror på resenären. Nämnden vill i detta sammanhang framhålla att prisavdrag, i motsats till skadestånd, utgår "strikt", dvs. oavsett om det beror på arrangören eller inte att prestationen har blivit felaktig.

Avresan till Island blev försenad med 14 timmar och 38 minuter. Förseningen berodde inte på någon i resesällskapet. Eftersom det varit fråga om en weekendresa får förseningen anses ha påverkat arrangörens prestation i hög grad. Islandsresor har betalat 500 kr i kompensation per resenär för förseningen men nämnden anser med hänsyn till vad som ovan nämnts att kompensation skall uppgå till totalt 1 500 kr per resenär. Detta innebär att Islandsresor bör betala ytterligare 1 000 kr till varje resenär.