ARN 2006-8805

Köpare har ansetts ha rätt att utgå från att en vara som är skötselmärkt med handtvätt skall kunna tvättas i tvättmaskin med programmet handtvätt om det inte särskilt har angetts att den inte får tvättas i maskin.

Köpare har ansetts ha rätt att utgå från att en vara som är skötselmärkt med handtvätt skall kunna tvättas i tvättmaskin med programmet handtvätt om det inte särskilt har angetts att den inte får tvättas i maskin. Avgörande 2007-04-24; 2006-8805

E köpte i november 2006 två koftor. De kostade 1 695 kr per styck. Enligt skötselrådet skulle koftorna tvättas för hand. Hon tvättade koftorna i maskin med programmet handtvätt. Koftorna krympte. E yrkade omleverans.

A bestred yrkandet med motiveringen att E inte har följt skötselrådet, som anger handtvätt. Ingen av A:s leverantörer rekommenderar maskintvätt på handtvättsprogram eftersom tekniken är opålitlig.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden har granskat två koftor. På tvättmärkningen finns symbolen för handtvätt. E har uppgett att hon har tvättat koftorna i tvättmaskin med programmet för handtvätt och att de har krympt. Nämnden anser att en konsument skall kunna utgå ifrån att en vara som är skötselmärkt med handtvätt också skall kunna tvättas i tvättmaskin med programmet handtvätt om det inte har särskilt angetts att den inte får tvättas i maskin. E har uppgett att hon har tvättat koftorna i en tvättmaskin av märket Miele. Till styrkande av sin sak har hon dock skickat in bilder av en tvättmaskin av märket Electrolux. Nämnden finner därför inte att hon har lyckats styrka att hon har tvättat koftorna med handtvättsprogrammet i en tvättmaskin. E:s yrkande kan därför inte bifallas.