ARN 2007-7183

Sedan en flygning ställts in har passagerarna bokats om till en resa med buss. Detta har inte ansetts utgöra en ombokning till den slutliga bestämmelseorten under likvärdiga transportvillkor (artikel 8.1 i förordning [EG] nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar).

Sedan en flygning ställts in har passagerarna bokats om till en resa med buss. Detta har inte ansetts utgöra en ombokning till den slutliga bestämmelseorten under likvärdiga transportvillkor (artikel 8.1 i förordning [EG] nr 261/2004 om fastställande av gemensamma regler om kompensation och assistans till passagerare vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar). Avgörande 2008-01-30; 2007-7183

Flygningen med flygbolaget S från Kalmar till Stockholm ställdes in. När resenärerna önskade ombokning till ett annat flygbolags flygning från Oskarshamn till Stockholm nekades de detta av flygbolaget S. Resenärerna fick med egna medel bekosta hyrbil till Oskarshamn och biljetter till den flygning de önskade bli ombokade till.

Resenärerna yrkade skadestånd av flygbolaget S för kostnaden för hyrbil och flygbiljetter på den grunden att de i strid med bestämmelserna i förordning (EG) nr 261/2004 inte hade ombokats till slutlig bestämmelseort under likvärdiga transportvillkor.

Flygbolaget S motsatte sig yrkandet på den grunden att resenärerna hade avböjt erbjudandet om alternativ transport med buss och att flygbolaget S hade återbetalat priset för de outnyttjade flygbiljetterna.

Nämnden gjorde följande bedömning.

I ärendet är ostridigt att flygningen har ställts in och ersatts med en bussresa.

Enligt artiklarna 5.1.a och 8.1 i förordning (EG) 261/2004 ska passagerare vid inställd flygning erbjudas att välja mellan återbetalning av inköpspriset för biljetten eller ombokning till den slutliga bestämmelseorten under likvärdiga transportvillkor. Det förhållandet att flygbolaget S valt att återbetala biljettpriset saknar således betydelse för passagerarens rätt till ombokning.

Nämnden finner inte att flygbolaget S har tillhandahållit resenärerna en ombokning under likvärdiga transportvillkor när den inställda flygningen har ersatts av en bussresa. Det förhållandet att flygbolaget S saknat flygkapacitet för att på egen hand ombesörja ersättningstransporten fråntar inte passagerarna deras rätt till ombokning under likvärdiga transportvillkor. Ombokning får i sådant fall göras till annan transportör. Resenärerna har till följd av flygbolaget S:s agerande fått extra utgifter för hyra av bil och flygbiljetter. Nämnden finner att resenärernas yrkande ska bifallas på så sätt att flygbolaget S rekommenderas ersätta resenärerna för den merkostnad de har drabbats av.