ARN 2008-1134

Bevisbördan för att en vara har köpts hos det företag mot vilket felpåföljd riktas.

Bevisbördan för att en vara har köpts hos det företag mot vilket felpåföljd riktas. Avgörande 2008-05-15; 2008-1134

J köpte en elektronisk personvåg för 150–200 kr. Efter en viss tids användning upptäckte han att plastmattan i badrummet hade fått märken av personvågens fötter. Han kunde inte hitta kvittot på köpet. J begärde att bolaget skulle bekosta utbytet av plastmattan.

Säljaren motsatte sig yrkandet eftersom J inte kunnat verifiera att personvågen var inköpt hos bolaget.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Tvisten i ärendet gäller i praktiken frågan huruvida J har köpt den aktuella personvågen hos bolaget. Nämnden konstaterar att det inte finns något absolut eller formellt krav på att en konsument vid reklamation ska kunna visa upp ett kvitto på en köpt vara. För att kunna göra gällande någon felpåföljd måste det emellertid samtidigt krävas att konsumenten kan presentera någon bevisning som styrker påståendet om inköp.

Av utredningen i ärendet framgår att samma slags personvågar som den i ärendet aktuella har sålts även på andra ställen än bolaget. Nämnden har i och för sig inte någon anledning att ifrågasätta J:s uppgift om att vågen inhandlats hos bolaget. Samtidigt har J emellertid inte presenterat någon utredning som - utöver sitt eget påstående - styrker inköpet. Nämnden finner under dessa förhållanden att J inte har förmått bevisa sitt påstående om att personvågen skulle vara inköpt hos bolaget. J:s yrkande kan därför inte bifallas.