ARN 2008-1990

En bank betalade ut en summa pengar till en person som stod under förvaltarskap. Betalningen avsåg försäljning av fondandelar hos ett fondbolag och fondbolaget borde ha aviserat pengarna till förvaltaren. Banken, som inte kände till förvaltarskapet, ansågs inte ha varit skyldig att undersöka om det förelåg något förvaltarskap.

En bank betalade ut en summa pengar till en person som stod under förvaltarskap. Betalningen avsåg försäljning av fondandelar hos ett fondbolag och fondbolaget borde ha aviserat pengarna till förvaltaren. Banken, som inte kände till förvaltarskapet, ansågs inte ha varit skyldig att undersöka om det förelåg något förvaltarskap. Avgörande 2008-10-30; 2008-1990.

K medgavs, trots att han stod under förvaltarskap, att göra ett uttag på Banken om 4 600 kr. Han yrkade att Banken skulle betala motsvarade summa till förvaltaren S.

Banken motsatte sig yrkandet. K var inte kund i banken och inte känd sedan tidigare. Vid besöket i Banken presenterade K en utbetalningsavi i sitt namn. Det fanns ingen anledning för Banken att misstänka att K inte hade rätt till beloppet. Den aktuella utbetalningsavin avsåg försäljning av fondandelar och det var fondbolagets ansvar att utbetala likviden till förvaltaren eller att skicka utbetalningen till denne. Banken ska inte lastas för fondbolagets försumlighet.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Förvaltarskap ska enligt 11 kap. 28 § föräldrabalken kungöras i Post- och Inrikes Tidningar. Som Banken har hävdat anges inte direkt i denna bestämmelse vilken verkan en sådan kungörelse har. Men av förarbetena till bestämmelsen framgår det att syftet med kungörelsen just är att ge tredje man kännedom om att förvaltarskap har anordnats, (NJA avd. II 1988 s. 478).

Det framgår av handlingarna att utbetalningen rörde försäljning av fondandelar hos ett fondbolag. Avtal om försäljning av fondandelar i förevarande fall har ingåtts mellan K, som haft förvaltarskap anordnat för sig, och fondbolaget. Banken är inte part i detta avtal. Banken har i stället fått i uppdrag av fondbolaget att betala en försäljningslikvid till K.

Enligt nämndens mening har det ålegat fondbolaget att tillse att utbetalningen ställdes till rätt mottagare. Utbetalningen borde således, med hänsyn till att K hade förvaltarskap anordnat för sig, ha ställts till förvaltaren. Enligt nämndens mening kan det inte krävas att en bank som förmedlar en betalning i alla sådana sammanhang ska undersöka om den som av uppdragsgivaren angetts som betalningsmottagare har förvaltare. Endast om banken i ond tro, dvs. om banken med kunskap om att förvaltarskap finns anordnat för en person, betalar ut till denna person i stället för till förvaltaren, torde banken få anses medskyldig till den felaktiga betalningen.

Med hänsyn till vad som nu anförts finner nämnden att fondbolaget bort skicka utbetalningsavin till S såsom förvaltare åt K. Nämnden kan inte finna att det faktum att fondbolaget skickat utbetalningsavin direkt till K skulle medföra att Banken blir skyldig att utföra en korrekt betalning till K:s förvaltare S. Yrkandet ska därför avslås.