ARN 2008-5401

Fråga om förutsättningarna för att en resa omfattats av en reseförsäkring varit uppfyllda.

Fråga om förutsättningarna för att en resa omfattats av en reseförsäkring varit uppfyllda. Avgörande 2009-01-20; 2008-5401

C skadade foten under en resa. Hon begärde ersättning ur sin reseförsäkring och gjorde gällande att hon fått en sådan genom att betala resan via sin banks betalservice.

Försäkringsbolaget motsatte sig yrkandet och menade att resan inte omfattats av reseförsäkring. Försäkringen gällde enligt villkoren bara om minst 50 procent av resan var betald med en viss banks privatkort och inte för resa som är betald till en privatperson. Enligt försäkringsbolaget var merparten av priset var betalt till ett privat plusgirokonto, varför det rörde sig om en betalning till en privatperson.

Nämnden gjorde följande bedömning.

I ärendet är ostridigt att C skadat foten under en resa till Borneo. Tvisten gäller om skadan omfattas av reseförsäkringen.

Enligt försäkringsvillkoren gäller försäkringen för innehavare av bl.a. banken S:s privatkort under resa som i förväg betalats med kortet, dock lägst 50 procent av kostnaden. Med kortbetalning jämställs betalning med S:s betalservice. Betalningen skall ske direkt till reseföretaget. Försäkringen gäller inte resa som är betald till privatperson.

Av utredningen framgår att resan i vart fall delvis arrangerats av företaget TGR som drivs av privatpersonen K. Resans pris har uppgått till sammanlagt 23 300 kr. Betalningen har skett via banken S:s betalservice. Av priset har 11 570 kr betalats till en resebyrå och 11 730 kr till K:s plusgirokonto i enlighet med de instruktioner som lämnats av TGR. Såvitt framkommit drivs TGR som en enskild firma. Betalningen till K har mot den bakgrunden uppenbarligen skett till henne i hennes egenskap av näringsidkare. Det har därmed inte varit fråga om en betalning till en privatperson. Skadan omfattas således av försäkringen. Bolaget bör med den utgångspunkten och med tillämpning av försäkringsvillkoren i övrigt göra en förnyad och förutsättningslös reglering av skadan. I samband därmed får prövas om och i vilken omfattning det kan finnas ersättningskrav som är ersättningsgilla enligt försäkringen.