ARN 2008-6331

En språkreseelev har ansetts ha rätt till prisavdrag då denne bott och studerat tillsammans med endast svenska ungdomar, trots att marknadsföringen av språkresan gett intryck av att eleverna skulle komma att tala engelska både på lektioner och på fritiden.

En språkreseelev har ansetts ha rätt till prisavdrag då denne bott och studerat tillsammans med endast svenska ungdomar, trots att marknadsföringen av språkresan gett intryck av att eleverna skulle komma att tala engelska både på lektioner och på fritiden. Avgörande 2008-11-20; 2008-6331

E bokade en språkresa benämnd ”Oxford intensiv international” åt sin dotter. Enligt bolagets information skulle kursen innebära att eleverna bodde och studerade med deltagare från andra länder. Engelska språket skulle alltså inte bara bli läxspråk utan även fritidsspråk. Det visade sig dock att E:s dotter fick bo och studera tillsammans med enbart svenska ungdomar. Förutom i skolan talades bara svenska. Bolagets företrädare hade varit medvetna om detta redan vid avfärden utan att ge dem chansen att boka av eller om kursen. E yrkade prisavdrag med 7 500 kr då språkresan inte motsvarade vad som avtalats eller befogade förväntningar.

Bolaget hade tidigare erbjudit E återbetalning med 500 kr, men motsatte sig ytterligare prisavdrag. För att bolaget skulle anse att det förelåg en internationell mix krävdes att minst två nationaliteter var representerade. I detta fall förekom elever från Sverige, Finland och Italien. Det var övervägande elever från Sverige. Kursen räknades dock som internationell, eftersom det fanns elever från Finland och Italien.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Marknadsföringen av språkresan har gett intryck av att eleverna kommer att tala engelska under hela kurstiden, dvs. både på lektioner och på fritiden. Av utredningen framgår emellertid att E:s dotter bott och – på grund av klassindelningen – studerat tillsammans med bara svenska ungdomar. En väsentlig förutsättning för avtalet har således inte uppfyllts och språkresan har inte motsvarat E:s och dennes dotters befogade förväntningar. Att resan likväl uppfyller arrangörens egen definition av begreppet ”internationell mix” ändrar inte den saken. E är därför berättigad till ett prisavdrag som skäligen kan bestämmas till 5 000 kr.