ARN 2009-0168

Förlikningsavtal. Det har ansetts ligga i sakens natur att ordalydelsen inte rikta några krav även syftar på krav som framställts innan förlikningsavtalet skrevs under.

Förlikningsavtal. Det har ansetts ligga i sakens natur att ordalydelsen inte rikta några

krav även syftar på krav som framställts innan förlikningsavtalet skrevs under.

Avgörande 2010-05-10; 2009-0168

C köpte en obligation som förmedlades av förvaltningsföretaget. Eftersom C ansåg att förvaltningsföretaget varit vårdslöst i sin rådgivning yrkade C att köpet av Valutaobligation Tillväxtmarknader IV skulle hävas och att förvaltningsföretaget skulle lösa det lån på 300 000 kr C tagit för köpet av obligationen samt att den del av det insatta kapitalet som avsåg förutbetalda räntor och som funnits kvar skulle återbetalas till honom.

Förvaltningsföretaget motsatte sig yrkandet. C accepterade ett erbjudande som innebar att C löste de lån han tagit hos långivaren för ett belopp som motsvarade 60 procent av den nominella lånesumman. Genom att acceptera erbjudandet har C förbundit sig att inte rikta några krav mot förvaltningsföretaget som gäller köpet, finansieringen, rådgivningen eller andra omständigheter som hänför sig till Valutaobligation Tillväxtmarknader IV.

C invände att han inte förbundit sig att dra tillbaka ärendet hos nämnden eftersom anmälan lämnades in till nämnden mer än ett år innan han accepterade erbjudandet från långivaren.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Nämnden konstaterar att C träffat ett skriftligt avtal med långivaren som innebär att C förbundit sig att inte rikta några krav mot förvaltningsföretaget med anledning av investeringen i obligationen.

Nämnden anser att det ligger i sakens natur att ordalydelsen inte rikta några krav även syftar på krav som framställts innan C träffade avtalet med långivaren. Därför finns det inte längre någon tvist mellan C och förvaltningsföretaget.