ARN 2010-5845

I ansvarsförsäkringen fanns undantag för skada på egendom som försäkringstagaren tagit mer än helt tillfällig befattning med, vilket inte enbart avsåg kortvarig befattning utan även att den varit av okvalificerad art. Att sätta in ett bilbatteri har inte ansetts vara av sådan okvalificerad art.

I ansvarsförsäkringen fanns undantag för skada på egendom som försäkringstagaren tagit mer än helt tillfällig befattning med, vilket inte enbart avsåg kortvarig befattning utan även att den varit av okvalificerad art. Att sätta in ett bilbatteri har inte ansetts vara av sådan okvalificerad art. Avgörande 2011-02-28; 2010-5845

Anmälaren blev ombedd att hjälpa en ung kvinna han mötte på parkeringen att lyfta i ett tungt bilbatteri i en bilmotor. Han kunde inte placera batteriet korrekt vid första försöket och vände det om, varefter batteriet gled på plats. När han satte dit kablarna slog det gnistor och luktade bränt och det visade sig att han hade satt i batteriet med omvända poler. Det hela tog 20 sekunder och var helt okvalificerat. Han betalade bilens ägare, en ideell förening, för skadorna och ville därefter ha ersättning ur sin ansvarsförsäkring.

Försäkringsbolaget motsatte sig yrkandet på ersättning. Den uppkomna skadan omfattades inte av försäkringen då anmälaren hade reparerat, bearbetat eller på annat sätt tagit mer än tillfällig befattning med den skadade egendomen. Enligt bolaget hade anmälaren åtagit sig att reparera/bearbeta bilen och åtgärden var inte av okvalificerad art.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Enligt försäkringsvillkoren gäller inte försäkringen för bl.a. skada på egendom som försäkringstagaren hyrt, lånat, reparerat, bearbetat eller på annat sätt tagit mer än helt tillfällig befattning med. Med helt tillfällig befattning avses här, enligt villkoren, inte enbart en kortvarig befattning utan även att den, för en privatperson, har varit av okvalificerad art.

Anmälaren har lämnat delvis olika versioner av omständigheterna före det att han satte in batteriet i bilen. Klarlagt i ärendet är dock att anmälaren åtog sig att lyfta i batteriet, att han vände det åt fel håll och att han satte dit kablarna med ”omvända poler” vilket orsakat skadan på bilen.

Nämnden anser att ett åtagande att sätta i ett bilbatteri inte kan anses vara av okvalificerad art för en privatperson. Anmälarens åtagande har därmed varit av så kvalificerad art att anmälaren, enligt villkorens mening, måste anses ha tagit mer än helt tillfällig befattning med bilen. Under dessa förhållanden saknar det betydelse i ärendet om anmälaren i förväg har åtagit sig att reparera bilen eller om han av ren tillfällighet erbjöd sin hjälp med att sätta i batteriet. Nämnden finner således att försäkringen inte gäller i den aktuella situationen då anmälaren måste anses ha tagit mer än helt tillfällig befattning med bilen. Anmälarens yrkande ska därför avslås. (Jämför även nämndens beslut Änr 2000-2735.)