ARN 2011-3416

Säljarens ansvar för varan i förhållande till uppgifter i en säljbroschyr. En husbil som inte går att använda för vintercamping har en sådan funktionsbegränsning som det åligger säljaren att upplysa köparen om, såvida det inte vid köpet framgår att köparen inte ska använda den för vintercamping.

Säljarens ansvar för varan i förhållande till uppgifter i en säljbroschyr. En husbil som inte går att använda för vintercamping har en sådan funktionsbegränsning som det åligger säljaren att upplysa köparen om, såvida det inte vid köpet framgår att köparen inte ska använda den för vintercamping. Avgörande 2011-11-16; 2011-3416

Anmälaren köpte en husbil som inte blev godkänd vid besiktningen p.g.a. för hög bakaxelbelastning. Vidare är det fel på husbilens bakfjädring och det saknades Air-Plus trots att det i listan över husbilens standardutrustning anges att sådan ska finnas. Anmälaren har också märkt att det vid vintercamping är mycket dålig värme vid sittgruppen och att gråvattentanken och vattenlåset fryser och att det inte går att tappa av vattnet. Anmälaren yrkar i första hand avhjälpande av felen, i andra hand omleverans och i sista hand hävning.

Bolaget motsatte sig yrkandena. Anmälaren har, efter att ha tagit del av säljbroschyrer och tekniska data om husbilen, undertecknat ett offertunderlag med utrustning etc. som lämnats till bolagets säljare. Lasten ska fördelas i fordonet så att bakaxeltrycket inte överskrids. Det finns Air-Plus i husbilen, dock inte som anges i säljbroschyren i aktre delen av husbilen. Tillverkaren har emellertid förbehållit sig rätten att utan föregående meddelande ändra i konstruktion och utrustning. Bolaget lät kontrollbesiktiga husbilen utan några anmärkningar. När det gäller systemet med vinterpaket är det att se som ett stöd till bättre vinterkomfort men det har självklart sina begränsningar vid sträng kyla.

Nämnden gjorde följande bedömning

Nämnden anser att anmälaren inte bevisat varken att den höga bakaxelbelastningen vid besiktningen eller bakfjädringen orsakats av något köprättsligt fel på husbilen och anmälarens yrkanden i dessa delar ska därför avslås.

Vad gäller Air-Plus har det i ärendet framkommit att det i den säljbroschyr som bolaget haft tillgänglig inför avtalsförhandlingarna angetts att husbilen skulle vara utrustad med Air-Plus i den bakre delen. Enligt 19 § konsumentköplagen (1990:932) föreligger det ett fel i varan när den inte stämmer överens med sådana uppgifter som lämnats i säljbroschyren, om inte bolaget visar att uppgifterna rättats i rätt tid (dvs. innan avtalet ingicks) på ett tydligt sätt eller att uppgifterna inte inverkat på köpet. Någon bevisning om det har bolaget inte lagt fram.

Bolaget har dock invänt att tillverkaren i säljbroschyren förbehållit sig rätten att utan föregående meddelande ändra i konstruktion och utrustning. En sådan uppgift i t.ex. säljbroschyren fritar inte bolaget från att före avtalets ingående informera köparen på ett tydligt sätt om vilka förändringar som gjorts i förhållande till vad som anges i säljbroschyren. Bestämmelserna i 19 § konsumentköplagen är nämligen tvingande till konsumentens förmån.

På grund av vad som nu anförts finner nämnden att den i förhållande till uppgifterna i säljbroschyren annorlunda placeringen av Air-Plus utgör ett köprättsligt fel för vilket bolaget är ansvarigt gentemot anmälaren. Yrkandet om avhjälpande ska därför bifallas.

Anmälaren har vidare yrkat avhjälpande av ett fel som består i att värmen i husbilen vid vintercamping är otillräcklig vilket medfört att det är otillräcklig värme vid sittgruppen, att gråvattentanken och vattenlåset fryser och att det inte går att tappa av vattnet. Vid försäljning av husbilar och husvagnar i Sverige har en säljare anledning att räkna med att kunden ska kunna använda vagnen för vintercamping, om inget annat sägs vid förhandlingarna med kunden inför köpet. I den mån husbilen eller husvagnen har sådana konstruktioner att den inte lämpar sig för vintercamping åligger det enligt 16 § tredje stycket andra punkten konsumentköplagen säljaren att upplysa köparen om det. Gör

2011-3416 2012-05-09

116

säljaren inte det, ska fordonet anses vara behäftat med ett köprättsligt fel, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet.

I det aktuella fallet har köpeavtalet omfattat att den köpta husbilen skulle såsom ett tillägg erhålla ett särskilt ”vinterpaket”. Härigenom får det anses klarlagt att säljaren måste ha insett att det var köparens avsikt att använda bilen för vintercamping. Det har i ärendet inte visats att bolaget före köpet upplyst anmälaren om att husbilen hade begränsningar i värmen som medförde att den inte klarade vintercamping i Sverige. Det får med hänsyn till att anmälaren beställt vinterpaketet anses klarlagt att han inte skulle ha köpt den ifrågavarande bilen – i vart fall inte på samma villkor som skett- om han känt till dessa begränsningar. På grund härav får säljarens underlåtenhet att upplysa om begränsningarna anses ha inverkat på köpet. Enligt 16 § tredje stycket andra punkten konsumentköplagen finns det på grund härav fel i husbilen såvitt avser möjligheten att använda den för vintercamping. Felen avser att det är otillräcklig värme vid sittgruppen, att gråvattentanken och vattenlåset fryser och att det inte går att tappa av vattnet. Bolaget är ansvarigt för dessa fel. Anmälarens yrkande om att dessa fel ska avhjälpas ska därför bifallas.