ARN 2016-01490

Eftersom bilen har avbeställts innan säljaren accepterat köparens anbud har säljaren inte haft rätt att kräva köparen på en på förhand bestämd ersättning vid avbeställning. 37 och 41 § § konsumentköplagen.

Eftersom bilen har avbeställts innan säljaren accepterat köparens anbud har säljaren inte haft rätt att kräva köparen på en på förhand bestämd ersättning vid avbeställning. 37 och 41 § § konsumentköplagen . Beslut 2016-05-17; 2016-01490

A begärde att inte behöva betala fakturerad inropsavgift om 4 750 kr. Som grund för kravet åberopade han att inget bindande avtal om köp av bilen hade ingåtts. Den 12 januari var han inloggad på K:s hemsida eftersom han funderade på att köpa en bil på företagets nätauktion. Han knappade in ett belopp, men kunde inte bestämma sig för om han skulle lägga ett bud. Troligen råkade hans treårige son registrera budet. Nästa dag meddelade K att A hade vunnit budgivningen. A kontaktade K och meddelade att allt var ett misstag, men fick inget svar. Fem dagar senare fick A en faktura på inropsavgiften 4 750 kr. Enligt K måste han betala denna.

K motsatte sig kravet. Som grund åberopade företaget att bindande avtal om köp av bilen har ingåtts.

Allmänna reklamationsnämnden gjorde följande bedömning

I ärendet är inte visat att någon annan än A har lagt budet. A är därför ansvarig för budet.

Av intresse för bedömningen av om A är skyldig att betala inropsavgiften är dock också konsumentköplagens regler om vad som gäller om en vara avbeställs innan den har levererats. Konsumentköplagens regler får inte genom avtalsvillkor sättas ur spel, om det skulle vara till nackdel för konsumenten.

Om köparen avbeställer en vara före det att den har levererats har säljaren inte rätt att hålla fast vid köpet och kräva betalning. Detta följer av 37 § i konsumentköplagen.

Säljaren har, enligt 41 §, rätt att förbehålla sig en på förhand bestämd ersättning vid avbeställning, men har inte rätt att till sådan om köparen avbeställer varan innan säljaren har accepterat ett anbud som köparen har lämnat till säljaren.

Av auktionsvillkoren framgår att en slutlig accept av kundens anbud om att få köpa bilen sker först vid ingåendet av köpeavtalet, vilket sker i säljarens lokaler.

Det är enligt auktionsvillkoren gratis att lägga ett bud. Inropsavgiften måste därför avse ersättning för kostnader och förluster som KVD får på grund av budgivningen. Inropsavgiften är således en sådan på förhand bestämd ersättning som avses i 41 §. Eftersom A har avbeställt köpet av bilen före det att säljaren har accepterat hans anbud har K därför ingen rätt att kräva honom på någon inropsavgift. Företaget ska därför rekommenderas att avstå från sitt krav.

2016-01490

2016-06-27

019