ARN 2017-04454

Konsumenten lämnade in sin jacka för förvaring i nattklubbens garderob. I samband med att han skulle hämta ut jackan försvann den. Jackan var fortfarande i företagets besittning när garderobspersonalen lade den på disken. Nattklubben, som inte har visat att skadan inte beror på försummelse av företaget, är därför ansvarig för förlusten av jackan. (32 § första stycket konsumenttjänstlagen)

Konsumenten lämnade in sin jacka för förvaring i nattklubbens garderob. I samband med att han skulle hämta ut jackan försvann den. Jackan var fortfarande i företagets besittning när garderobspersonalen lade den på disken. Nattklubben, som inte har visat att skadan inte beror på försummelse av företaget, är därför ansvarig för förlusten av jackan. ( 32 § första stycket konsumenttjänstlagen )

Beslut 2017-09-26; 2017-04454

PA begärde ersättning med 2 100 kr för sin försvunna jacka. Han lämnade in sin två månader

gamla jacka i nattklubbens betalgarderob och fick inte tillbaka den. När han skulle gå hem från nattklubben lämnade han in sin bricka till tjejen som arbetade i garderoben. Tjejen gick till andra sidan och uppgav sedan att hon hade lagt jackan på disken, vilken hon inte hade gjort. Han stod hela tiden kvar på samma ställe.

Nattklubben motsatte sig kravet. PA gav garderobspersonalen sin bricka och personalen lade

hans jacka framför honom på disken. Den omständigheten att PA inte märkte att han fick sin jacka är inget som företaget kan lastas för.

Allmänna reklamationsnämnden gjorde följande bedömning.

Om föremålet för en tjänst eller annan egendom som tillhör konsumenten skadas medan egendomen är i näringsidkarens besittning eller annars under dennes kontroll, är näringsidkaren skyldig att ersätta skadan, om inte näringsidkaren visar att skadan inte beror på försummelse av honom eller någon som på hans sida har anlitats för att utföra tjänsten (32 § första stycket konsumenttjänstlagen).

Enligt nämndens bedömning måste den jacka som PA lämnade in för förvaring hos nattklubben fortfarande anses ha varit i företagets besittning när den låg på disken i samband med att PA skulle hämta ut den. Av utredningen framgår att PA inte har återfått jackan av företaget och att han genom detta har drabbats av en skada. Nattklubben har inte visat att skadan inte beror på försummelse av företaget eller någon som det har anlitat för att utföra tjänsten. Nattklubben får därför anses ansvarig för förlusten av jackan. Företaget har inte ifrågasatt uppgiften om jackans värde och ska därför rekommenderas att betala 2 100 kr till PA.

2017-04454

2018-02-07

022