JK 2122-15-80

Remissyttrande över promemorian Fortsatt giltighet av lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa

Justitiekanslern har anmodats att yttra sig över förslaget om fortsatt giltighet av lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa och får med anledning av det anföra följande. 

Justitiekanslern har tidigare yttrat sig över departementets promemoria som innehåller det lagförslag som ledde fram till den aktuella lagstiftningen (JK:s ärende med dnr 999-13-80). Justitiekanslern avstyrkte att lagförslaget genomfördes innan den av regeringen beslutade över­synen av förutsätt­ningarna för registerbaserad forskning och sekre­tesskyddet för uppgifter som hanteras inom forskning hade genomförts. Justitiekanslern framförde synpunk­ten att det framstod som mindre lämpligt och knappast ändamåls­enligt att införa bestämmelser beträffande för­hållan­den som bedömts behöva över­vägas och som är föremål för en pågående rättslig analys och utredning. 

När Justitiekanslern yttrade sig över Registerforskningsutredningens be­tänkande Unik kunskap genom registerforskning (SOU 2014:45) ställde sig Justitiekanslern bakom de bedömningar och synpunkter som Data­ins­pek­tionen framfört i sitt remissvar över betänkandet, däribland synpunkten att det i flera avseenden fanns behov av fortsatt utredning (JK:s ärende med dnr 9456-14-80). Inte minst mot den bakgrunden har Justitiekanslern samma invänd­ningar mot det nu framställda förslaget om fortsatt giltighet av den aktuella lagen som mot det ursprung­liga lagförslaget. Justitiekanslern av­styrker alltså förslaget i promemorian.