JK 6889-06-42

Anspråk på skadestånd med anledning av en felaktig personuppgift i Skatteverkets datasystem för hantering av vägavgifter

Justitiekanslerns beslut 

Staten skall utge ersättning med 2 500 kr till KA. 

Justitiekanslern uppdrar åt Skatteverket att ombesörja att beloppet betalas ut till honom. 

Anspråket m.m.

KA har begärt skadestånd av staten med 2 500 kr med anledning av att Skatteverket felaktigt har registrerat hans telefonnummer i ett datasystem för hantering av vägavgifter. Som det får förstås avser det begärda beloppet ersättning med 2 000 kr för kränkning och 500 kr för kostnader som har uppstått till följd av den felaktiga registreringen. 

Skatteverket har överlämnat ärendet till Justitiekanslern och samtidigt avgett ett yttrande. Skatteverket har förklarat att det tillstyrker att KA medges ersättning med det begärda beloppet enligt 48 § personuppgiftslagen (1998:204)

Utredningen

Skatteverket har i sitt yttrande hit anfört bl.a. följande. 

”Utredning 

Fordonsskatteenheten vid Skatteverket i Örebro hanterar vägavgifter för utländska fordon. Försäljningen av vägavgiftsbevis sker via återförsäljare hos bensinstationer och tullkontor. Försäljningen av vägavgiftsbevis registreras i en terminal som installeras hos försäljaren. Ett serviceföretag (BZA) läser därefter varje natt av föregående dags försäljning. Detta sker genom automatisk uppringning till terminalen, vilken ansluts till telenätet. Skatteverket hyr IT-systemet av leverantören BZA som även svarar för teknisk service av terminalerna. 

I början av januari 2006 träffade Skatteverket ett avtal med Conny Björk Bensin AB i Karlskoga som innebar att företaget, för Skatteverkets räkning, skulle sälja s.k. vägavgiftsbevis till utländska tunga fordon. 

Vid installationen av försäljningsterminalen hos Conny Björk Bensin AB konstaterades att företagets egna kommunikationslinjer inte "räckte till". Skatteverket beställde därför ett nytt abonnemang hos Telia för detta ändamål. Abonnemanget ägs av Skatteverket. Telefonnummer till den nya kommunikationslinjen blev 0586-549 03. 

Skatteverket meddelar telefonnummer för nya kommunikationslinjer till serviceföretaget BZA. Av misstag uppgavs i detta fall felaktigt KA:s telefonnummer [….]. Konsekvensen blev att systemet ringde upp KA:s telefonnummer [….] ett antal gånger varje natt. Misstaget upptäcktes först när KA kontaktade Skatteverket. 

Hos serviceföretaget BZA får man varje dag fram "fellistor" som visar om några av de automatiskt uppringda kommunikationslinjerna inte levererat efterfrågade uppgifter. I detta fall kom det felaktiga telefonnumret inte upp på någon "fellista". Orsaken till detta är okänd. 

Bedömning 

Enligt 48 § personuppgiftslagen (1998:204), PuL, skall den registeransvarige ersätta den registrerade för skada och kränkning av den personliga integriteten som en behandling i strid med PuL har orsakat. 

Enligt 3 § PuL avses med personuppgifter alla uppgifter som direkt eller indirekt kan hänföras till en person som är i livet. 

Av utredningen i ärendet framgår att Skatteverket felaktigt har registrerat KA:s telefonnummer i systemet för hantering av vägavgifter och att hans telefonnummer därefter ringts upp automatiskt nattetid. Enligt Skatteverkets bedömning har verket härigenom åsidosatt de grundläggande kraven på behandling i 9 och 10 §§ PuL. KA får därmed anses berättigad till ersättning för den skada och kränkning han har lidit på grund av det inträffade. 

KA har anfört att påringningarna nattetid pågick under ca åtta veckor och att dessa upphörde först efter det att han kontaktade Skatteverket. 

Skatteverket tillstyrker att KA medges ersättning med yrkat belopp, 2 500 kr, för den skada och kränkning som den felaktiga behandlingen kan ha orsakat honom.” 

Justitiekanslern ansluter sig till Skatteverkets bedömning. KA skall därför tillerkännas ersättning av staten. Det belopp som han har begärt för kränkning framstår som skäligt med beaktande av de nattliga störningar som han har utsatts för. Även yrkandet om ersättning för spårningsavgift godtas. KA skall alltså erhålla begärt belopp om 2 500 kr.