HFD 2016 not 18

Beslut den 8 juni 2016 i mål 5405–5407-15

Bakgrund

Skatteverket

Skatteverket beslutade den 11 november 2010 att skönsmässigt beskatta B.B Godis/Café Kommanditbolag för mervärdesskatt avseende beskattningsåren 2007–2008 och redovisningsperioderna januari–april 2009. Genom beslut den 5 maj 2011 bestämde Skatteverket att B.B., som var komplementär i bolaget, solidariskt med bolaget skulle betala mervärdesskatteskulden.

förvaltningsrätten som avslog överklagandet

Bolaget överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten som avslog överklagandet. Bolaget överklagade till Kammarrätten i Sundsvall, som inhämtade uppgift från Bolagsverket att bolaget försatts i konkurs och att konkursen avslutades den 14 mars 2013 utan överskott.

Kammarrätten fann i beslut den 12 december 2013 att bolaget saknade behörighet att uppträda som part och avvisade överklagandet (mål nr 799–801-12).

Yrkanden m.m.

Bolaget överklagade inte kammarrättens avgörande och ansöker nu om återställande av försutten tid. Bolaget anför bl.a. att det inte haft möjlighet att utveckla sin talan om partshabilitet i kammarrätten och inte heller på grund av bl.a. sjukdom hos ombudet haft möjlighet att i rätt tid överklaga kammarrättens avgörande.

Med hänsyn till att bolagets mervärdesskatteskuld belastar B.B. personligen bör bolaget tillerkännas rätten att få frågan överprövad i kammarrätten.

Skälen för avgörandet

Som huvudregel gäller att ett upplöst bolag saknar rättshandlingsförmåga och därmed partshabilitet, dvs. förmåga att uppträda som part i rättegång (RÅ 2003 ref. 53). Från denna huvudregel har i rättspraxis gjorts vissa undantag bl.a. när ställföreträdaren i ett upplöst bolag för egen del ansetts ha ett betydande intresse av att få frågan prövad (RÅ 2000 ref. 41). B.B. har förpliktats att betala bolagets mervärdesskatteskuld. Det får anses utgöra tillräckliga skäl att tillerkänna bolaget partshabilitet.

Enligt 37 c § förvaltningsprocesslagen (1971:291) får tiden för överklagande återställas om den har försuttits på grund av omständighet som utgör giltig ursäkt.

Det har i målen inte kommit fram att någon sådan omständighet föreligger. Bolagets ansökan ska därför avslås.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen avslår ansökan om återställande av försutten tid.

I avgörandet deltog justitieråden Melin, Nord och Baran. Föredragande var justitiesekreteraren David Ankerson.