NJA 2004 not 15

T.T. mot N.T. angående verkställighet av utländska avgöranden angående underhållsskyldighet m.m.

Den 25:e. 15.(Ö 526-04) T.T. mot N.T. angående verkställighet av utländska avgöranden angående underhållsskyldighet m.m.

T.T. ålades att betala underhållsbidrag till sin son N.T. genom ett av Distriktsdomstolen i Bialystok, Polen, den 27 augusti 1999 meddelat beslut och genom en den 28 september meddelad dom i samma mål samt genom en den 19 april 2001 meddelad dom.

N.T. ansökte iSvea hovrättatt hovrätten skulle besluta att beslutet och domarna var verkställbara i Sverige. T.T. bestred ansökningen. Han anförde som grund för sitt bestridande att de polska avgörandena var uppenbart oförenliga med grunderna för den svenska rättsordningen och att de tillkommit genom svikligt förfarande, att det förelåg brister i det processuella förfarandet från den polska domstolens sida, samt att den polska domstolen dessutom saknat behörighet att meddela de aktuella avgörandena. T.T. yrkade att hovrätten skulle hålla förhandling för att ge honom möjlighet att utveckla de omständigheter som låg till grund för hans bestridande.

Hovrätten,som fann att det inte var nödvändigt för målets avgörande att T.T. hördes muntligen samt att de aktuella avgörandena uppfyllde kraven för att få verkställas här i landet, avslog genom beslutden 5 januari 2004 T.T:s yrkande om att han skulle höras muntligen i hovrätten samt förklarade att de aktuella avgörandena fick verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom.

T.T. yrkade i HD i första hand att ansökningen om verkställighet skulle avslås. Han yrkade i andra hand att avgörandena skulle förklaras verkställbara endast till den del de motsvarade det underhållsbidrag som skulle ha fastställts om den polska domstolen godtagit T.T:s uppgifter rörande sina ekonomiska förhållanden. Han yrkade vidare att verkställigheten i vart fall inte skulle få avse underhållsbidrag för tiden efter den 1 maj 2004.

T.T. klagade härutöver på hovrättens beslut att avslå hans yrkande om att höras muntligen. Alternativt yrkade han att han skulle höras muntligen i HD. Han yrkade vidare att HD omedelbart skulle förordna att hovrättens beslut tills vidare inte fick verkställas.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD – som inte finner skäl att hålla muntlig förhandling i målet – avslår överklagandet.