NJA 2004 not 16

Play Nöjesdistribution Aktiebolag mot M.S. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rättegångskostnader.

Den 25:e. 16.(Ö 1602-03) Play Nöjesdistribution Aktiebolag mot M.S. angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om rättegångskostnader.

Sedan M.S. ansökt om återvinning av tredskodom meddelad av Borås tingsrätt den 28 januari 2000 i ett mål angående fordran mellan honom och Play Nöjesdistribution AB och tingsrätten återupptagit målet till fortsatt handläggning återkallade Play Nöjesdistribution AB sin talan. Genombeslutden 8 mars 2002 undanröjde tingsrättentredskodomen och avskrev målet från vidare handläggning, samt förordnade att bolaget skulle ersätta M.S. för rättegångskostnader med 8 970 kr.

Bolaget överklagade tingsrättens beslut avseende rättegångskostnader iHovrätten för Västra Sverige,som i beslut den 20 mars 2003 ej meddelade prövningstillstånd. Tingsrättens beslut skulle därför stå fast.

Play Nöjesdistribution AB yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten. M.S. bestred yrkandet.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Av handlingarna i målet framgår att den till tingsrättens beslut fogade fullföljdshänvisningen var avfattad på ett formulär med rubriken ”Anvisning för överklagande – Slutligt beslut (Prövningstillstånd krävs inte)”. Vidare visar handlingarna att bolaget inte på annat sätt blev underrättat om att hovrättens prövning av överklagandet var beroende av att prövningstillstånd beviljades. På grund härav, och då innehållet i överklagandet inte föranledde annat, borde hovrätten ha upplyst bolaget om att prövningstillstånd krävdes och gett det tillfälle att komplettera överklagandet (jfr NJA 1986 s. 621 och 1995 C 6). Eftersom hovrätten inte har gjort detta, bör enligt grunderna för 55 kap. 15 § 2 st. och 50 kap. 28 § RB hovrättens beslut undanröjas och målet återförvisas till hovrätten för förnyad handläggning.

Avgörande.HD undanröjer hovrättens beslut och visar målet åter till hovrätten för förnyad handläggning.