NJA 2004 not 19

D.E. mot Kammarkollegiet angående avvisande av överklagande.

Den 15:e. 19.(Ö 3120-03) D.E. mot Kammarkollegiet angående avvisande av överklagande.

Inskrivningsmyndigheten i Hässleholmbeslutade den 18 mars 2003 om stämpelskatt för D.E:s förvärv av fastigheten Hörby Söderto 9:7. Sedan D.E. överklagat beslutet i Hovrätten över Skåne och Blekingeavvisade hovrättengenom beslutden 30 juni 2003 hans överklagande på den grunden att detta – trots föreläggande om att avhjälpa bristerna – var så ofullständigt att det inte utan väsentlig olägenhet kunde läggas till grund för en rättegång i hovrätten.

D.E. yrkade i HD att stämpelskatten för hans förvärv av fastigheten Hörby Söderto 9:7 skulle bestämmas med hänsyn till att egendomens värde förändrats efter eldsvåda. Kammarkollegiet tillstyrkte bifall till överklagandet men gjorde gällande att hovrättens beslut borde undanröjas och målet visas åter till hovrätten för ny handläggning.

HD:s beslut: Skäl.Hovrätten har i det överklagade beslutet avvisat D.E:s överklagande av inskrivningsmyndighetens beslut om stämpelskatt, eftersom hovrätten ansåg att det var så ofullständigt att det inte utan väsentlig olägenhet kunde läggas till grund för en rättegång. Av akten framgår inte att D.E., som förelagts att komplettera överklagandet i olika hänseenden, svarat på föreläggandet.

Av D.E:s överklagande till hovrätten framgår emellertid att han begärde att stämpelskatten för hans förvärv av fastigheten Hörby Söderto 9:7 skulle ändras med hänsyn till att egendomens värde före förvärvet förändrats efter en eldsvåda vid vilken huset förstörts samt att förekomsten av eldsvåda styrkts genom en polisanmälan. Hos HD har han till stöd för sitt överklagande åberopat ett intyg från Färs & Frosta Sparbank AB enligt vilket byggnaderna på fastigheten förstördes vid branden och fastighetens värde var högst 128 000 kr. Han har gjort gällande att han sänt in ett sådant intyg som svar på hovrättens föreläggande om komplettering men att intyget måste ha försvunnit i postgången.

Kammarkollegiet har hos HD anfört att det i det nu aktuella ärendet finns förutsättningar att tillämpa undantagsregeln i 11 § lagen (1984:404) om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter, som avser det fallet att den berörda egendomen visas ha, på grund av bl.a. eldsvåda, gått ner i värde efter den tidpunkt som det relevanta taxeringsvärdet avser, men före fångeshandlingens upprättande. Kammarkollegiet har vidare konstaterat att stämpelskatten skall beräknas på köpeskillingen, 146 000 kr, samt föreslagit att HD undanröjer hovrättens beslut och visar målet åter till hovrätten för ny handläggning.

D.E:s överklagande får anses ha innehållit sådana uppgifter att det borde ha lagts till grund för en prövning av stämpelskattefrågan i hovrätten. Hovrättens avvisningsbeslut bör därför undanröjas och målet visas åter till hovrätten för erforderlig handläggning.

Avgörande.HD undanröjer hovrättens avvisningsbeslut och visar målet åter till hovrätten för erforderlig handläggning.