NJA 2004 not 4

B.K. mot V.K. och K.K. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 11:e. 4.(Ö 4451-02) B.K. mot V.K. och K.K. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

På ansökan av V.K. och K.K. förklaradeSvea hovrätti beslutden 12 november 2002 att en av The Circuit Court of the 17th Judicial Circuit, in and for Broward County, Florida, USA, den 22 maj 1986 meddelad dom om skyldighet för B.K. att betala underhållsbidrag för V.K. och K.K. fick verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom, dock endast för underhållsbidrag för tid innan V.K. respektive K.K. fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

B.K. yrkade i HD, som det fick förstås, att ansökningen om verkställighet skulle lämnas utan bifall.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:B.K. har som grund för sin talan i HD anfört bl.a. att han vid ett flertal tillfällen har begärt nedsättning av underhållsbidragen eftersom hans inkomst är lägre i Sverige än vad den var i USA.

Vad B.K. anfört gäller i huvudsak den utländska domens sakliga innehåll. På grund härav och då det i övrigt inte framkommit något som föranleder ändring av hovrättens beslut avslår HD överklagandet.