NJA 2004 not 49

B.G. mot M.E., J.G. och R.G. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 7:e. 49.(Ö 1918-04) B.G. mot M.E., J.G. och R.G. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

B.G. ålades genom avgörande av Arrondissementsrechtbank (tingsrätten) i Hertogenbosch, Nederländerna, daterat den 16 september 1994, att betala underhållsbidrag dels till sina söner J.G. och R.G. dels till sin dåvarande maka M.E. Avgörandet vann laga kraft och var verkställbart i Nederländerna.

J.G., R.G. och M.E. ansökte iSvea hovrättom att hovrätten skulle förklara att beslutet var verkställbart i Sverige. B.G. bestred ansökningen.

Hovrätten,som fann att det nederländska avgörandet uppfyllde kraven för att få verkställas här i landet enligt lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet, förklarade i beslutden 31 mars 2004 att avgörandet fick verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom. Verkställigheten fick inte avse underhållsbidrag för tid efter det att J.G. eller R.G. fyllt 21 år eller ingått äktenskap och inte heller om HD efter överklagande av hovrättens beslut skulle förordna annat.

B.G. yrkade att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD fastställer hovrättens beslut.