NJA 2004 not 54

Överklagande av M.S. angående avvisning av yrkande.

Den 22:a. 54.(Ö 3148-04) Överklagande av M.S. angående avvisning av yrkande.

M.S. dömdes den 13 oktober 1997 avÖrebro tingsrättför snatteri och olaga hot. Påföljden bestämdes till överlämnande till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Göta hovrättfastställde i domden 10 december 1997 tingsrättens dom och HD fann i beslut den 15 januari 1998 inte skäl att meddela prövningstillstånd.

M.S. yrkade i hovrätten – såvitt nu är ifråga – att hovrätten skulle pröva om den rättspsykiatriska vården skulle upphöra och, i förekommande fall, försätta honom på fri fot.Hovrättenanförde i beslutden 9 juli 2004: Enligt 16 § lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård ankommer det på allmän förvaltningsdomstol att efter ansökan av patienten pröva om rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning skall upphöra. Hovrätten är således inte behörig att ta upp M.S:s yrkande därom till prövning. Hans yrkande skall därför avvisas. Hovrätten avvisar M.S:s yrkande om att den rättspsykiatriska vården skall upphöra och att han skall försättas på fri fot.

M.S. överklagade hovrättens avvisningsbeslut och vidhöll, som det fick förstås, sitt yrkande om prövning av frågan om den rättspsykiatriska vården skulle upphöra och att han, i förekommande fall, skulle försättas på fri fot.

HD, beslut på förslag av föredraganden:HD avslår M.S:s överklagande.