NJA 2004 not 81

G.A.-V. mot P.A.-V. och A.A.-V angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 22:a. 81.(Ö 1343-04) G.A.-V. mot P.A.-V. och A.A.-V angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

G.A.-V. ålades genomdomstolens i Kraków,Polen, domden 17 maj 1999 att betala förhöjt underhållsbidrag för sina söner P. och A. Domen vann laga kraft och fick verkställas i Polen.

Barnens mor, G.A.-V., ansökte i egenskap av barnens ställföreträdare iSvea hovrättom att hovrätten skulle besluta att domen var verkställbar i Sverige. G.A.-V. bereddes tillfälle att yttra sig över ansökningen men hördes inte av.

Hovrätten,som fann att domen uppfyllde kraven för att få verkställas här i landet enligt lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet, biföll genom beslutden 23 februari 2004 ansökan.

G.A.-V. yrkade i HD att verkställighet av det polska avgörandet skulle vägras såvitt avsåg tid före det att HD fattat beslut i målet. Han anförde att hänsyn inte tagits till hans ekonomiska förhållanden och att han inte informerats om rättegången i Polen.

HD, beslutpå förslag av föredraganden.Vad G.A.-V. anfört gäller bl.a. det polska avgörandets sakliga innehåll. Det har emellertid inte framkommit några sådana omständigheter som enligt reglerna i Haag-konventionen den 2 oktober 1973 om erkännande och verkställighet av avgörande angående underhållsskyldighet medför att det polska avgörandet kan underkastas någon saklig prövning i Sverige. Annat har inte framkommit än att handläggningen hos den polska domstolen skett i överensstämmelse med vad polsk lag föreskriver (jfr NJA 2002 C 54). Inte heller i övrigt har framkommit någon omständighet som föranleder ändring av hovrättens beslut.

HD avslår överklagandet.