NJA 2005 not 13

Överklagande av A.R. angående avvisande av stämningsansökan.

Den 26:e. 13.(Ö 1860-04) Överklagande av A.R. angående avvisande av stämningsansökan.

A.R. ansökte iSvea hovrättom stämning på M.K. och A.S. med yrkande om ansvar för tjänstefel och uppgav därvid att de varit ansvariga domare vid handläggningen av ett tvistemål vid Stockholms tingsrätt. A.R. gjorde, som han fick uppfattas, gällande att gärningarna bestått i undertecknande och expediering av felaktiga förelägganden. A.R. yrkade ersättning av staten med 161 kr i anledning av de påstådda brotten.

A.R. delgavs föreläggande att komplettera sin ansökan med bl.a. intyg om att åklagare beslutat att inte åtala M.K. och A.S. Under målets handläggning klarlades att M.K. och A.S. varit anställda som tingsnotarier vid Stockholms tingsrätt.

Hovrättenanförde i beslutden 20 april 2004. Skäl.Enligt 2 kap. 2 § RB skall hovrätt som första domstol uppta mål om ansvar på grund av brott som i utövningen av tjänsten eller uppdraget har begåtts av domare i allmän underrätt. Tingsnotarier är att uppfatta som domare enbart när de utför dömande uppgifter (se Fitger, Rättegångsbalken, s. 2:7).

M.K. och A.S. har enligt förordnanden från Stockholms tingsrätt såsom tingsnotarier undertecknat och expedierat bl.a. förelägganden. Sådana beredningsåtgärder kan efter förordnande av lagmannen enligt 16 § förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion vidtas av samtliga anställda vid tingsrätten som har tillräcklig kunskap och erfarenhet. M.K. och A.S. kan genom dessa åtgärder inte anses ha utfört dömande uppgifter. Det ankommer därför inte på hovrätten att som första instans pröva vare sig A.R:s talan om ansvar för tjänstefel eller hans skadeståndstalan mot staten i anledning av de påstådda brotten. Till detta kommer att A.R. inte heller har följt hovrättens föreläggande och kompletterat sin ansökan om stämning med intyg från åklagare. A.R:s talan skall på grund av det anförda avvisas.Slut.Hovrätten avvisar A.R:s stämningsansökan.

A.R. yrkade i HD bifall till sin talan i hovrätten.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD lämnar överklagandet utan bifall.