NJA 2005 not 16

M.F. mot C.G. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 2:a. 16.(Ö 565-05) M.F. mot C.G. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

M.F. ålades genom dom av Ilawa tingsrätt i Polen den 22 augusti 2003 att betala underhållsbidrag till sin son. Domen vann laga kraft och fick verkställas i Polen. C.G. ansökte iSvea hovrätt om att hovrätten skulle besluta att domen i den del den avsåg underhållsbidrag var verkställbar i Sverige. M.F. bestred ansökningen. Han yrkade därvid, som han fick förstås, att få frågan om delad vårdnad prövad och att ett DNA-test skulle utföras i Sverige. Han ville vara säker på att barnet är hans.

Hovrättenanförde i beslutden 13 januari 2005: Skäl.M.F:s yrkanden om prövning av vårdnad och genomförande av DNA-test kan inte prövas i detta mål.

Hovrätten finner att domen uppfyller kraven för att få verkställas här i landet (lagen [1976:108] om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet). C.G:s ansökan i denna del skall därför bifallas.

Avgörande.Hovrätten, som avvisar M.F:s yrkanden om delad vårdnad och DNA- test, förklarar att den av Ilawa tingsrätt i Polen den 22 augusti meddelade domen i mål nr III RC 3-02 om skyldighet för M.F. att betala underhållsbidrag för C.G. får verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom. Verkställighet får dock inte avse underhållsbidrag för tid efter det att C.G. har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

M.F. yrkade i HD bifall till sin i hovrätten förda talan.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD fastställer hovrättens beslut.