NJA 2005 not 20

B.Z. mot P.T. angående verkställighet av utländskt avgörande.

Den 31:a. 20.(Ö 5314-04) B.Z. mot P.T. angående verkställighet av utländskt avgörande.

B.Z. ålades genom dom av domstolen i Ilawa, Polen, den 29 december 1998 att betala underhållsbidrag till P.T. Det belopp med vilket underhållsbidrag skulle utges höjdes genom domar av samma domstol meddelade den 19 december 2001 och den 24 november 2003. Domarna vann laga kraft och fick verkställas i Polen. P.T. ansökte iSvea hovrätt om att hovrätten skulle besluta att domarna var verkställbara i Sverige.

B.Z. bestred ansökningen och anförde: Han är inte far till P.T. och är således inte underhållsskyldig gentemot henne. Såvitt framgår har faderskapet inte fastställts. Detta torde innebära att erkännandet och verkställigheten av de polska domarna är uppenbart oförenligt med grunderna för rättsordningen i Sverige.

Hovrätten anförde i beslut den 7 december 2004: Skäl. Såväl domen den 29 december 1998 – i vilken domstolen under punkten I. bestämt att B.Z. är far till P.T. – som de båda senare domarna uppfyller kraven för att få verkställas här i landet (lagen 1976:108 om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet). Det som B.Z. har invänt rörande domarnas sakliga innehåll kan inte beaktas inom ramen för detta mål och föranleder därför inte hovrätten att göra någon annan bedömning ifråga om domarnas verkställbarhet i landet. P.T:s ansökan skall således bifallas.

Avgörande. Hovrätten förklarar att de av domstolen i Ilawa, Polen, den 29 december 1998, den 19 december 2001 och den 24 november 2003 meddelade domarna om skyldighet för B.Z. att betala underhållsbidrag för P.T. får verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom. Verkställigheten får inte avse underhållsbidrag för tid efter det att P.T. har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

B.Z. yrkade att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall.

HD, beslut på förslag av föredraganden: HD fastställer hovrättens beslut.