NJA 2005 not 23

K.M.S. mot D.A.S., N.M.S. och S.A.S. angående verkställighet av utländsk dom.

Den 13:e. 23. (Ö 3673-03) K.M.S. mot D.A.S., N.M.S. och S.A.S. angående verkställighet av utländsk dom.

K.M.S. ålades genom dom av Epsom County Court, Storbritannien, den 28 februari 1996 bl.a. att betala underhåll till D.A.S. samt till sina döttrar N.M.S. och S.A.S. Domen vann laga kraft och fick verkställas i Storbritannien. D.A.S. och barnen ansökte iSvea hovrätt om att hovrätten skulle besluta att domen var verkställbar i Sverige.

K.M.S. bestred ansökningen och anförde att det skulle strida mot grunderna för den svenska rättsordningen att förklara avgörandet verkställbart i Sverige eftersom de belopp som domen omfattade var oskäligt höga och att han på grund av försörjningsplikt mot ytterligare barn inte hade någon möjlighet att betala de utdömda beloppen.

Hovrätten fann i beslut den 1 september 2003 att domen uppfyllde kraven för att få verkställas här i landet och förklarade att domen fick verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom till de delar domen avsåg skyldighet att betala underhållsbidrag till D.A.S., N.M.S. och S.A.S.

K.M.S. yrkade att HD skulle besluta att verkställighet av den av Epsom County Court i Storbritannien den 28 februari 1996 meddelade domen i mål 95 D 100 skulle vägras i Sverige. D.A.S. bestred ändring för egen och barnens del.

HD, beslut på förslag av föredraganden:Skäl. Vad K.M.S. anfört gäller det brittiska avgörandets sakliga innehåll. Någon prövning av det sakliga innehållet kan dock inte ske i mål om verkställighet. På grund härav och då det i övrigt inte framkommit någon omständighet som föranleder ändring av hovrättens beslut skall överklagandet lämnas utan bifall.

Avgörande. HD lämnar överklagandet utan bifall.