NJA 2005 not 48

J.K. mot A.O., S.K. och A.K. angående verkställighet av utländskt avgörande.

Den 24:e. 48.(Ö 800-04) J.K. mot A.O., S.K. och A.K. angående verkställighet av utländskt avgörande.

J.K. ålades genom distriktsdomstolen i Szczecins avgörande den 27 april 1995 att betala underhållsbidrag till sina barn A.O., S.K. och A.K. Avgörandet vann laga kraft och fick verkställas i Polen.

A.O., S.K. och A.K. ansökte i Svea hovrätt om att hovrätten skulle förordna om att avgörandet är verkställbart i Sverige. J.K. bereddes tillfälle att yttra sig men hördes inte av.

Ibeslutden 23 januari 2004 anförde hovrätten. Skäl.Vad som krävs för att det aktuella avgörandet skall få verkställas i Sverige framgår av lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Enligt 1 § 1 st. äger lagen tillämpning i förhållande till stat som har tillträtt Haag-konventionen den 2 oktober 1973 om erkännande och verkställighet av avgöranden angående underhållsskyldighet. Ifrågavarande konvention trädde för Polen i kraft den 1 juli 1996. Enligt övergångsbestämmelserna gäller lagen, i fråga om underhållsbidrag som har fastställts i stat som avses i 1 § 1 st. före konventionens ikraftträdande i förhållande till den staten, endast såvitt avser bidragsbelopp som förfaller till betalning efter ikraftträdandet. Vidare framgår av 2 § att ett avgörande inte gäller i Sverige när det avser skyldighet att på grund av föräldraskap betala underhållsbidrag för tid efter det att den underhållsberättigade har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

Distriktsdomstolens i Szczecin avgörande avser betalningsskyldighet även i tiden före den 1 juli 1996. Avgörandet är inte tidsmässigt begränsat till dess respektive barn har fyllt 21 år eller ingått äktenskap. Med hänsyn till det nyss anförda kan ansökan inte bifallas såvitt den avser betalningsskyldigheten före den 1 juli 1996 eller underhållsbidrag för tiden efter det att respektive barn har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

I övrigt finner hovrätten att avgörandet uppfyller de uppställda kraven för att få verkställas här i landet.

På grund av det anförda skall A.O:s, S.K:s och A.K:s ansökan bifallas beträffande underhållsbidrag som förfallit efter den 1 juli 1996 och som avser tid innan respektive barn har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

Avgörande.Hovrätten förklarar att det av Distriktsdomstolen i Szczecin, Polen, den 27 april 1995 meddelade avgörandet nr R VIII C 1336/94 om skyldighet för J.K. att betala underhållsbidrag för A.O., S.K. och A.K. får verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom. Verkställigheten får dock inte avse underhållsbidrag som förfallit till betalning före den 1 juli 1996 eller avse underhållsbidrag för tid efter det att respektive barn har fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

J.K. yrkade i HD att motparternas ansökan skulle avslås.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD avslår J.K:s överklagande.