NJA 2005 not 49

A.V.M.B. mot A.A.C.B. angående verkställighet av utländskt avgörande.

Den 24:e. 49.(Ö 4063-04) A.V.M.B. mot A.A.C.B. angående verkställighet av utländskt avgörande.

A.V.M.B. ålades av domstol i Portugal att betala underhåll till sin son A.A.C.B., vilken ansökte iSvea hovrättom att hovrätten skulle medge att avgörandet är verkställbart i Sverige.

A.V.M.B. bereddes av hovrätten tillfälle att yttra sig över den till hovrätten ingivna ansökan om verkställighet. Han kom in med en inlaga till hovrätten daterad den 18 juni 2004.

Hovrättenanförde i beslutden 17 september 2004. Skäl. Annat har här inte framkommit än att de i svensk lag uppställda kraven för erkännande och verkställighet av den portugisiska domen är uppfyllda. Det som A.V.M.B. har anfört i verkställighetsärendet föranleder inte någon annan bedömning. Ansökningen skall därför bifallas på det sätt som framgår av hovrättens beslut.

Avgörande.Hovrätten förklarar – med stöd av lagen (1976:108) om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet – den av Tribunal Judical da Comarca de Lagos, Portugal, den 11 maj 2000 meddelade domen, i vad den anser skyldighet för A.V.M.B. att betala underhållsbidrag för A.A.C.B. får verkställas i Sverige som svensk domstols lagakraftägande dom. Verkställigheten får dock inte avse underhållsbidrag för tid efter det att A.A.C.B. har fyllt 21 år och inte heller om HD efter ett överklagande av hovrättens beslut förordnar annat.

A.V.M.B. yrkade i HD att motpartens ansökan skulle avslås.

HD, beslutpå förslag av föredraganden:HD avslår överklagandet.