NJA 2005 not 51

Överklagande av K.B. angående häktning i utlämningsärende.

Den 29:e. 51.(Ö 4367-05) Överklagande av K.B. angående häktning i utlämningsärende.

K.B. – som är turkisk medborgare – var efterlyst för grova narkotikabrott i Tyskland under perioden oktober 1995–25 april 1996. K.B. greps i Sverige och var frihetsberövad såsom anhållen. Brotten var inte preskriberade vare sig i Tyskland eller i Sverige. Stockholms tingsrätt meddelade i beslut den 27 oktober 2005 att anhållningsbeslutet alltjämt skulle bestå beträffande K.B.

Framställning om utlämning av K.B. till Tyskland inkom till Riksåklagaren den 31 oktober 2005. I avvaktan på beslut om beviljad utlämning yrkade åklagaren att K.B. skulle häktas såsom misstänkt för grova narkotikabrott i Tyskland. Som särskild häktningsgrund åberopades flyktfara.

K.B. bestred häktningsyrkandet och anförde bl.a. Han förnekar helt påstådda kontakter med narkotikan. Brottsmisstankarna mot honom är svaga. Han har familj, barn och arbete. Hans familj är svenska medborgare. Hans hälsa är nedsatt p.g.a. det långa frihetsberövandet. Flyktfara kan inte anses föreligga. Han är beredd att underkasta sig anmälningsplikt i stället för häktning under den fortsatta utredningen.

Tingsrättenanförde i beslutden 2 november 2005. K.B. har häktats i sin utevaro av domstolen i Regensburg den 24 juni 2005 som misstänkt för grova narkotikabrott under perioden 1995–25 april 1996 i Regensburg, Tyskland och har begärts utlämnad till Tyskland.

Det finns alltjämt risk för att K.B. avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Tingsrätten förklarar därför K.B. häktad.

K.B. överklagade beslutet.

HD:s beslut.HD, som inte finner skäl att hålla förhandling, lämnar överklagandet utan bifall.