NJA 2006 not 20

J.S. mot T.Y, M.Y. och S.S. angående verkställighet av utländska avgöranden.

Den 30:e. 20. (Ö 886-05) J.S. mot T.Y, M.Y. och S.S. angående verkställighet av utländska avgöranden.

J.S. ålades genom beslut av Child Support Agency (CSA) i Hobart, Australien, den 24 april 2001 att betala underhållsbidrag till sina barn T.Y., M.Y. och S.S. Han ålades vidare av CSA genom beslut den 25 januari 2002 och två beslut den 1 maj 2003 att betala underhållsbidrag dels till M.Y. och S.S., dels till S.S. Besluten vann laga kraft och fick verkställas i Australien.

T.Y., M.Y. och S.S. ansöktei Svea hovrätt om att hovrätten skulle förklara besluten verkställbara i Sverige.

J.S. bestred ansökningen. Han anförde bl.a. att han hade betalat underhåll till barnen genom insättningar på deras bankkonton samt att CSA:s beslut om underhåll inte var grundat på hans verkliga inkomstförhållanden.

Hovrätten, som fann att besluten uppfyllde kraven för att få verkställas här i landet (lagen 1976:108 om erkännande och verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet) samt att vad J.S. anfört inte ledde till någon annan bedömning, förklarade i beslut den 2 februari 2005 att de australiska besluten fick verkställas här i landet som svensk domstols lagakraftägande dom. Verkställigheten fick inte avse underhållsbidrag för tid efter det att T.Y., M.Y. och S.S. fyllt 21 år eller ingått äktenskap.

J.S. yrkade i HD att T.Y:s, M.Y:s och S.S:s ansökan skulle avslås.

HD, beslut på förslag av föredraganden. HD avslår överklagandet.