NJA 2006 not 3

Uppsalahem Aktiebolag mot L.L. angående klagan över domvilla.

Den 1:a. 3. (Ö 3464-05) Uppsalahem Aktiebolag mot L.L. angående klagan över domvilla.

Sedan kronofogdemyndigheten i Eskilstuna på ansökan av Uppsalahem Aktiebolag (bolaget) meddelat utslag i ett ärende om avhysning av L.L. m.m. ansökte L.L. iUppsala tingsrätt om återvinning av utslaget. Tingsrätten kallade parterna till ett sammanträde för muntlig förberedelse vid äventyr att tredskodom kunde komma att meddelas vid parts utevaro utan laga förfall. L.L. delgavs den 3 maj 2005 enligt ett kvitterat mottagningsbevis kallelse till sammanträdet. L.L. uteblev från sammanträdet, varvid bolaget vidhöll sin talan och yrkade att tingsrätten skulle meddela tredskodom mot henne. Tingsrätten meddelade den 31 maj 2005 tredskodom i enligt med bolagets yrkanden.

L.L. inkom därefter tillSvea hovrätt med en skrift som av hovrätten uppfattades som en klagan över domvilla. Hon uppgav där att hon inte delgivits några handlingar i tingsrättens mål och därmed inte heller kallelsen till den muntliga förberedelsen efter vilken tredskodom meddelades. Genom beslut den 19 augusti 2005 undanröjde hovrätten tingsrättens tredskodom och visade målet åter till tingsrätten för erforderlig behandling.

Bolaget yrkade att HD skulle undanröja hovrättens beslut att undanröja tingsrättens tredskodom till följd varav tingsrättens tredskodom skulle stå fast. Som grund för yrkandet anfördes att hovrätten felaktigt utgått från att tingsrätten kallat L.L. till den muntliga förberedelsen genom ett s.k. förenklat delgivningsförfarande enligt 3 a § delgivningslagen och därmed inte uppfyllt de krav som ställs vid sådan delgivning men att det av tingsrättens akt framgår att hon kallats med ordinär delgivning och undertecknat ett delgivningskvitto vilket återfinns i tingsrättens akt. Bolaget åberopade kopia av delgivningskvittot som skriftlig bevisning.

L.L. delgavs föreläggande att yttra sig över bolagets överklagande men avhördes inte.

HD, beslut på förslag av föredraganden. Skäl. Av handlingarna framgår att L.L. den 3 maj 2005 undertecknat ett mottagningsbevis avseende kallelse till muntlig förberedelse i det aktuella målet den 18 maj 2005. L.L. har således i behörig ordning delgivits kallelse till det sammanträde efter vilket tingsrätten meddelade tredskodom. Det har därmed inte funnits förutsättningar att på grund av bristande delgivning bifalla L.L:s klagan över domvilla i hovrätten. Hovrättens beslut skall därför undanröjas. Tingsrättens tredskodom står därmed fast.

Avgörande. HD undanröjer Svea hovrätts beslut den 19 augusti 2005 i mål Ö 5249-05. Uppsala tingsrätts dom den 31 maj 2005 i mål T 174-05 står därmed fast.