NJA 2006 not 6

T.O. mot Riksåklagaren angående grovt rattfylleri m.m.

Den 15:e. 6. (B 2508-05) T.O. mot Riksåklagaren angående grovt rattfylleri m.m.

Åklagaren yrkade iMalmö tingsrätt att T.O. skulle dömas för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. T.O. förnekade gärningen och hävdade att bilen vid det aktuella tillfället hade körts av en annan person, som T.O. kände till förnamnet M. T.O. hade sovit under färden och vaknat vid krocken. När han hade tagit sig ur bilen hade M. avvikit. Genom dom den 12 maj 2004 ogillade tingsrätten åtalet.

Åklagaren överklagade domen iHovrätten över Skåne och Blekingesom genom domden 23 maj 2005, med ändring av tingsrättens domslut, dömde T.O. för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats till fängelse 2 månader.

T.O. yrkade att HD skulle i första hand ogilla åtalet och i andra hand mildra påföljden.

Riksåklagaren bestred ändring. Parterna yttrade sig i frågan om undanröjande av hovrättens dom.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. Efter det att T.O. i hovrätten dömts för grovt rattfylleri och obehörigt avvikande från trafikolycksplats har en person vid namn M.L. i polisförhör uppgett att det var han som körde den bil som T.O. befunnits skyldig till att ha framfört i alkoholpåverkat tillstånd.

T.O. har i HD åberopat vittnesförhör med M.L. och med ytterligare ett nytt vittne, U.B., till styrkande av att han inte framförde bilen vid det aktuella tillfället.

Ny bevisupptagning skall därför ske och den bör, som också parterna i målet ansett, lämpligen äga rum i hovrätten.

Avgörande. HD undanröjer hovrättens dom samt återförvisar målet till hovrätten för ny behandling.