NJA 2006 not 68

B.B. mot M.B. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Den 25:e. 68.(Ö 2354-06) B.B. mot M.B. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet.

Svea hovrättavslog i beslutden 28 april 2006 B.B:s ansökan om att en av Sad Rejonowy i Krakow, Polen, den 22 februari 1999 meddelad tredskodom mellan makarna M.B. och B.B. skulle förklaras vara verkställbar i Sverige. I skälen angav hovrätten bl.a. att B.B. inte hade följt hovrättens föreläggande att inkomma med bevis om att stämningsansökan som utmynnade i tredskodomen hade delgetts M.B.

B.B. yrkade i HD att tredskodomen skulle förklaras verkställbar i Sverige.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.B.B. har i HD inkommit med kompletterande uppgifter om delgivning av den stämningsansökan som utmynnade i tredskodomen den 22 februari 1999 och kopia av delgivningsbevis påtecknat av M.B. Frågan om samtliga förutsättningar för bifall till B.B:s ansökan om verkställighet av tredskodomen nu är uppfyllda bör prövas av hovrätten efter att M.B. fått tillfälle att yttra sig.

Hovrättens beslut bör därför undanröjas såvitt gäller tredskodomen och målet återförvisas till hovrätten för fortsatt behandling.

Avgörande.HD undanröjer hovrättens beslut såvitt avser en av distriktsdomstolen i Krakow, Polen, den 22 februari 1999 meddelad tredskodom (dossierbeteckning IIIRC 786/97/S) och återförvisar målet till hovrätten för fortsatt behandling.