NJA 2006 not 71

M.K. angående utdömande av vite.

Den 6:e. 71.(Ö 3885-05) M.K. angående utdömande av vite.

M.K. delgavs kallelse den 22 juni 2005 att som målsägande infinna sig personligen till huvudförhandling vidSvea hovrättden 29 augusti 2005 vid vite 2 000 kr. På grund av M.K:s utevaro ställde hovrättenin förhandlingen och beslutadeatt M.K. skulle beredas tillfälle att senast den 2 september 2005 inkomma med läkarintyg som visade att hon hade laga förfall för sin utevaro. Hovrätten beslutadeden 12 september att döma ut vitet.

M.K. yrkade att HD skulle undanröja det utdömda vitet. Hon anförde som grund för överklagandet att utgången i hovrätten berodde på grovt förbiseende samt att hon visat att hon hade laga förfall för sin utevaro den 29 augusti 2005.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.Hovrätten synes vid handläggningen av frågan om vitets utdömande inte ha haft tillgång till ett av M.K. ingivet intyg. Av intyget framgår att M.K. drabbats av ett epileptiskt anfall av typen Grand Mal och därför inte kunnat inställa sig på grund av kvarvarande sjukdom. Hon hade således laga förfall för sin underlåtenhet att inställa sig vid huvudförhandlingen i hovrätten. Hennes överklagande skall därför bifallas.

Avgörande.HD upphäver hovrättens beslut.