NJA 2006 not 73

Club Scandinavia i Klågerup AB mot Farfalla Viaggi S.r.l. of Turin angående avvisande av ansökan om ändring av beslut om verkställighet av utländsk dom.

Den 17:e. 73.(Ö 432-05) Club Scandinavia i Klågerup AB mot Farfalla Viaggi S.r.l. of Turin angående avvisande av ansökan om ändring av beslut om verkställighet av utländsk dom.

Svea hovrättavvisade i beslutden 21 januari 2005 en ansökan av Club Scandinavia om ändring av ett beslut om verkställighet av en utländsk dom eftersom ansökan kommit in för sent.

Club Scandinavia yrkade att hovrättens beslut skulle undanröjas samt att målet skulle återförvisas till hovrätten för handläggning. Farfalla Viaggi förklarade sig överlämna målet till HD:s avgörande.

HD, beslutpå förslag av föredraganden.Av artikel 43 i Bryssel I-förordningen framgår att båda parter får ansöka om ändring i ett beslut med anledning av en ansökan om verkställighetsförklaring (43.1) samt att en sådan ansökan i ett fall som detta skall ges in inom en månad efter delgivningen av beslutet (43.5).

När det gäller beräkningen av tidsfristen skall i detta fall Rådets förordning nr 1182/71 av den 3 juni 1971 om regler för bestämning av perioder, datum och frister tillämpas. Enligt artikel 3.4 i denna förordning skall, om den sista dagen av en tidsfrist som inte uttrycks i timmar infaller på en helgdag, söndag eller lördag, tidsfristen upphöra vid utgången av påföljande arbetsdags sista timme.

Med tillämpning av ovanstående bestämmelser samt med beaktande av att den 15 januari 2005 inföll på en lördag har Club Scandinavia i Klågerup AB:s ansökan om ändring av verkställighetsförklaringen kommit in i rätt tid.

På grund av det anförda undanröjer HD hovrättens beslut om avvisning och visar målet åter till hovrätten för erforderlig handläggning.