NJA 2006 not 76

M.D. mot Riksåklagaren angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om olovlig körning.

Den 23:e. 76.(Ö 978-06) M.D. mot Riksåklagaren angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om olovlig körning.

M.D. åtalades vidVärmlands tingsrättför grov olovlig körning. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning hade M.D. den 19 april 2005 fört personbil i Hagfors trots att hans körkort varit återkallat. Som bevisning åberopades vittnesuppgifter av polismannen K.N. till styrkande av att M.D. körde bilen vid det aktuella tillfället. M.D. förnekade att han kört bilen och hävdade att K.N. måste ha misstagit sig.

Tingsrätten dömdeden 17 november 2005 M.D. för det åtalade brottet till dagsböter.

Sedan M.D. överklagat domen iHovrätten för Västra Sverigemeddelade hovrätteni beslutden 7 februari 2006 inte prövningstillstånd. Tingsrättens dom stod därför fast.

M.D. yrkade att HD skulle meddela tillstånd till målets prövning i hovrätten.

Riksåklagaren förklarade sig inte motsätta sig att sådant tillstånd gavs.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.M.D. har förnekat att han gjort sig skyldig till olovlig körning. Han har anfört att det har framkommit uppgifter av betydelse för tilltron till de uppgifter som lämnades av den polis som vittnade vid tingsrätten. Mot bakgrund av vad som framkommit finns det sådant utrymme för tvivel om huruvida tingsrättens dom är rätt i sak, att tillstånd till målets prövning i hovrätten skall meddelas.

Avgörande.Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.