NJA 2007 not 17

Överklagande av A.A.K. angående avvisande av ansökan om äktenskapsskillnad.

Den 16:e. 17.(Ö 1454-06) Överklagande av A.A.K. angående avvisande av ansökan om äktenskapsskillnad.

SedanStockholms tingsrätti beslutden 3 mars 2006 avvisat A.A.K:s stämningsansökan, med motiveringen att A.A.K. trots föreläggande vid påföljd av avvisning inte betalat föreskriven ansökningsavgift, yrkade A.A.K., som hon fick förstås, i överklagande till Svea hovrätt att beslutet skulle upphävas och att målet skulle visas åter till tingsrätten för fortsatt handläggning. Hon ingav i hovrätten en kopia av en betalorder. Hovrätten, som inte fann visat att ansökningsavgiften betalats, avslog i beslut den 20 mars 2006 överklagandet.

A.A.K. yrkade, som det fick förstås, att HD skulle undanröja tingsrättens och hovrättens beslut och visa målet åter till tingsrätten för fortsatt handläggning.

HD, besluti huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden: Skäl.Av utredningen i HD framgår att A.A.K. inbetalat ansökningsavgiften till tingsrätten och att inbetalningen bokförts på tingsrättens konto den 15 februari 2006, dvs. innan tingsrätten meddelade sitt avvisningsbeslut. Eftersom ansökningsavgiften betalats inom förelagd tid saknades förutsättningar för tingsrätten att avvisa ansökan om äktenskapsskillnad. Hennes överklagande skall därför bifallas och målet visas åter till tingsrätten för fortsatt handläggning.

Avgörande.Med ändring av hovrättens beslut undanröjer HD tingsrättens beslut och visar målet åter till tingsrätten för fortsatt handläggning.