NJA 2007 not 22

P-Å.S. mot B.S. och D.S. angående underhållsbidrag till barn.

Den 2:a. 22.(T 3415-05) P-Å.S. mot B.S. och D.S. angående underhållsbidrag till barn.

A.F. och P-Å.S. har varit gifta med varandra och har tillsammans sönerna B.S. och D.S., vilka sedan separationen år 1995 var bosatta hos modern, A.F.Örebro tingsrättförpliktade genom domden 16 februari 2005 P-Å.S. att till A.F. utge underhållsbidrag för B.S. och D.S. fr.o.m. juni 2004 t.o.m. juni 2007.

P-Å.S. överklagade domen iGöta hovrättoch yrkade att hovrätten skulle ändra tingsrättens dom på så sätt att han förpliktades att utge underhållsbidrag till sönerna och att således A.F. inte längre skulle vara mottagare av underhållsbidragen sedan sönerna blivit myndiga.

P-Å.S. anförde till stöd för sin talan att det fanns risk för att medlen inte skulle komma sönerna till godo om de betalades ut till A.F.

B.S. och D.S. förnekade att det förelåg en sådan risk och uppgav att de, även sedan de fyllt 18 år, skulle komma att bo hos A.F.

Hovrätten,som fann att det inte förelåg hinder för B.S. och D.S. att, sedan de blivit myndiga, själva bestämma att underhållsbidragen skulle betalas ut till modern, fastställde genom domden 1 augusti 2005 tingsrättens domslut.

P-Å.S. yrkade att HD skulle ändra hovrättens dom på så sätt att han från den 1 augusti 2005 förpliktades att utge underhållsbidragen till sönerna B.S. och D.S. och inte till modern A.F.

B.S. och D.S. medgav ändringsyrkandet.

HD, dompå förslag av föredraganden. Domskäl.Enligt 20 kap. 12 § FB får hovrättens dom i mål om underhållsbidrag till barn överklagas endast efter tillstånd av hovrätten. Hovrätten får genom att i domen meddela anvisningar för överklagande anses ha lämnat sådan tillåtelse (jfr NJA 2006 s. 655).

Enligt 7 kap. 2 § FB skall en förälder som inte bor tillsammans med barnet fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet. Underhållsbidraget tillkommer således barnet. Mot bakgrund härav och då B.S. och D.S., som numera är myndiga, har medgett P-Å.S:s yrkande skall hans talan bifallas.

Domslut

Domslut.HD ändrar på det sätt hovrättens dom att de underhållsbidrag P-Å.S. från den 1 augusti 2005 skall betala för B.S. och D.S. skall utges till B.S. respektive D.S., med rätt för P-Å.S. att avräkna vad han redan har betalat enligt hovrättens och tingsrättens domar.