NJA 2007 not 61

S.D. mot M.T. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet till barn.

Den 3:e. 61.(Ö 4995-06) S.D. mot M.T. angående verkställighet av utländskt avgörande angående underhållsskyldighet till barn.

S.D. ålades genom tingsrättens i Gorzów Wielkopolskidom den 24 februari 1998 att betala underhåll till sin dotter M.T. Domen vann laga kraft och fick verkställas i Polen.

M.T. ansökte iSvea hovrättom att hovrätten skulle besluta att domen var verkställbar i Sverige. S.D. bestred ansökningen och anförde i huvudsak följande. Han ifrågasatte om han var far till barnet, han hade inte fått tillräckligt med tid på sig för att besvara det material han mottagit och han visste inte vart han skulle skicka sitt svar. Mot bakgrund av detta ansåg han att den polska domen inte kunde erkännas eller verkställas i Sverige.

Hovrätten,som fann att den polska domen uppfyllde kraven för att få verkställas här i landet samt att det som S.D. hade anfört inte ledde till någon annan bedömning, biföll i beslutden 6 december 2006 M.T:s ansökan.

S.D. yrkade att HD skulle lämna ansökningen om verkställighet utan bifall.

HD, beslutpå förslag av föredraganden. Skäl.Av utredningen i målet framgår att S.D. den 2 december 1997 delgetts handlingar i målet om underhållsbidrag. Han måste därmed anses ha haft tillräcklig tid att svara i den saken. Vad S.D. anfört om vad som föregått domen om fastställande av faderskap påverkar inte denna bedömning. På grund härav och då det inte heller i övrigt framkommit någon omständighet som föranleder ändring av hovrättens beslut, avslår HD överklagandet.

Avgörande. HD avslår överklagandet.