NJA 2007 not 65

S.J. mot D.A. angående återställande av försutten tid.

Den 24:e. 65.(Ö 3584-07) S.J. mot D.A. angående återställande av försutten tid.

Svea hovrättbeslutade den 10 juli 2007 att inte meddela prövningstillstånd i ett mål där S.J. hade överklagat en tingsrättsdom i ett tvistemål mellan honom och D.A. Av 56 kap. 1 § RB följer att S.J. skulle ha överklagat hovrättens beslut inom 4 veckor, eller senast den 7 augusti 2007. I fullföljdshänvisningen till beslutet angavs emellertid att beslutet kunde överklagas senast den 10 augusti 2007. S.J. överklagade beslutet genom en inlaga som kom in till hovrätten den 10 augusti 2007. Hovrätten avvisade hans överklagande som för sent inkommet.

S.J. ansökte om återställande av försutten tid rörande hans överklagande av hovrättens beslut att inte meddela prövningstillstånd.

HD, beslut: Skäl.Hovrätten har genom att felaktigt ange den 10 augusti som sista dag för överklagande misslett S.J. om vad som gällde för att föra talan mot hovrättens beslut.

Det saknas anledning anta att S.J. kände till vilken tid som gällde i fråga om överklagande av beslutet. På grund av det anförda får S.J. anses ha haft giltig ursäkt för sin underlåtenhet att i rätt tid överklaga hovrättens beslut. Hans ansökan om återställande av försutten tid skall därför bifallas.

Avgörande.Med bifall till S.J:s ansökan förordnar HD att målet skall överlämnas för handläggning på avdelning för tillståndsprövning.