NJA 2007 not 81

M.J. mot C.J. angående klagan i hovrätt över domvilla.

Den 20:e. 81.(Ö 1893-06) M.J. mot C.J. angående klagan i hovrätt över domvilla.

Genom entredskodomden 7 december 2004 i mål T 3322-04 förpliktade Huddinge tingsrättC.J. att till G.J. utge underhållsbidrag för sonen M.J. med 3 000 kr per månad. I domen angavs inte vare sig när underhållsbidragen skulle börja utgå eller när de skulle upphöra att utgå.

Sedan G.J. ansökt om verkställighet av domen hos kronofogdemyndigheten och fått besked om att domen var så oklar att den inte kunde verkställas, begärde hon i en skrivelse som kom in till tingsrätten den 2 februari 2006 att tingsrätten skulle skriva om domen så att den blev verkställbar. Tingsrättenlämnade i beslutden 14 februari 2006 hennes begäran utan bifall. I beslutet upplyste tingsrätten G.J. om att hon hos hovrätten kunde klaga över domvilla.

G.J. överklagade tingsrättens beslut iSvea hovrättoch yrkade att tingsrättens dom skulle bli verkställbar. Hon yrkade vidare skadestånd. Hovrättenavslog i beslutden 24 april 2006 överklagandet och avvisade yrkandet om skadestånd.

G.J. överklagade hovrättens beslut. Hon yrkade vidare skadestånd av Svea hovrätt.

HD meddelade prövningstillstånd till den del överklagandet ansågs avse klagan över domvilla men fann inte skäl att meddela prövningstillstånd beträffande frågan om rättelse, i följd varav hovrättens beslut i den delen stod fast.

HD, beslutpå förslag av föredraganden.Enligt 59 kap. 1 § 1 st. 3 RB skall dom som vunnit laga kraft efter klagan av den vars rätt domen rör på grund av domvilla undanröjas om domen är så oklar eller ofullständig att det inte framgår av den hur rätten dömt i saken. Enligt 59 kap. 2 § RB skall en klagan över domvilla ges in till hovrätten om domen har meddelats av tingsrätten.

Av handlingarna framgår att en ansökan om verkställighet av tingsrättens tredskodom avvisats av Kronofogdemyndigheten i Stockholm eftersom domen ansetts så oklar att den inte kunde verkställas, att detta beslut fastställts av Stockholms tingsrätt och att Svea hovrätt fastställt tingsrättens beslut. G.J:s överklagande för sonens räkning av tingsrättens beslut att avslå begäran om rättelse får – särskilt mot bakgrund av att tingsrätten i beslutet upplyste att G.J. kunde vända sig till hovrätten med en klagan över domvilla – anses innefatta en sådan klagan.

Mot bakgrund av vad som konstaterats i verkställighetsärendet får tredskodomen anses vara ofullständig, med hänsyn till att det inte av domen framgår under vilken tid det bestämda underhållsbidraget skall utges.

HD undanröjer Huddinge tingsrätts tredskodom den 7 december 2004 i mål T 3322-04 och förordnar att ny handläggning skall äga rum vid Södertälje tingsrätt.

HD fastställer hovrättens beslut att avvisa det yrkande om skadestånd som framställts där.

Yrkandet om skadestånd av Svea hovrätt kan inte prövas i detta mål och avvisas därför.