NJA 2007 not 9

Svenska Handelsbanken AB mot Fora Försäkringscentral AB, Länsstyrelsen i Östergötlands län och Skatteverket angående fastställande av utdelningsförslag.

Den 15:e. 9.(Ö 32-06) Svenska Handelsbanken AB mot Fora Försäkringscentral AB, Länsstyrelsen i Östergötlands län och Skatteverket angående fastställande av utdelningsförslag.

Genomslutligt beslutden 27 juni 2005 fastställde Norrköpings tingsrättett utdelningsförslag i Elcentralen i Norrköping Handelsbolags konkurs. Tingsrätten anförde i beslutet bl.a.: Tingsrätten gjorde i beslut den 24 mars 2005 den tolkningen av punkten 2 i övergångsbestämmelserna att de nya reglerna skall tillämpas från och med den 1 januari 2005 och återförvisade utdelningsförslaget för att göras om i enlighet med tingsrättens nyss nämnda beslut. Det nya utdelningsförslaget har översänts till berörda borgenärer.

Tingsrätten anser att punkten 2 i övergångsbestämmelserna till lagen (2003:535) om ändring i förmånsrättslagen (1970:979) medför att utdelning i den aktuella konkursen skall fastställas med tillämpning av de nya reglerna eftersom fastställelse sker efter den 31 december 2004.

Det antecknas att konkursförvaltaren inkommit med två versioner av det nya utdelningsförslaget och att tingsrätten prövar den senare inkomna, rättade versionen.

Genom beslutet fastställde tingsrätten det av förvaltaren den 19 maj 2005 upprättade förslaget till utdelning i konkursen.

Göta hovrätt

Handelsbanken överklagade iGöta hovrättoch yrkade att hovrätten skulle återförvisa utdelningsförslaget med förordnande om att Handelsbankens fordran i konkursen skulle vara förenad med förmånsrätt enligt 5 § 1 st. 2 p. förmånsrättslagen (1970:979) i dess lydelse före den 1 januari 2004. Staten genom Skatteverket och Länsstyrelsen i Östergötlands län bestred ändring. Fora Försäkringscentral förklarade att bolaget överlämnade prövningen till hovrätten. Elcentralen i Norrköping HB i konkurs förklarade genom konkursförvaltaren att man överlämnade prövningen till hovrätten. Tillsynsmyndigheten i konkurser avgav yttrande. Genom beslutden 20 december 2005 lämnade hovrättenöverklagandet utan bifall.

Handelsbanken yrkade att HD skulle fastställa utdelning i enlighet med 5 § 1 st. 2 förmånsrättslagen (1970:979) i dess lydelse före den 1 januari 2004, vilken enligt konkursförvaltarens förslag av den 9 december 2004 uppgick till 194 997 kr. Fora förklarade sig överlämna målet till HD:s prövning. Länsstyrelsen i Östergötlands län förklarade sig inte ha något att erinra mot bifall till överklagandet. Skatteverket avstod från att svara i målet.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.El-centralen i Norrköping Handelsbolag försattes i konkurs den 8 oktober 2004. Konkursen avslutades när utdelning fastställdes den 23 juni 2005.

Målet gäller frågan om Handelsbankens fordran, för vilken Handelsbanken haft säkerhet enligt lagen (1984:649) om företagshypotek, skall få utdelning enligt äldre bestämmelser om företagshypotek eller enligt lagen (2003:528) om företagsinteckning.

HD har i rättsfallet NJA 2006 s. 275 funnit att övergångsbestämmelserna skall tillämpas på så sätt att företagshypotek vid en konkurs inledd under 2004 på ansökan samma år skall följa äldre bestämmelser avseende såväl underlaget för säkerheten som förmånsrätten till betalning, oavsett när konkursen avslutas.

Ärendet bör därför återförvisas till förvaltaren som har att upprätta ett nytt utdelningsförslag med beaktande av vad HD anfört.

Avgörande.Med undanröjande av hovrättens och tingsrättens beslut samt utdelningsförslaget i Elcentralen i Norrköping Handelsbolags konkurs, återförvisar HD ärendet till konkursförvaltaren.