NJA 2008 not 22

P-E.J. mot Allt i Mark och Anläggning i Sydsverige AB (AMA) angående återställande av försutten tid.

Den 14:e. 22.(Ö 4108-07) P-E.J. mot Allt i Mark och Anläggning i Sydsverige AB (AMA) angående återställande av försutten tid.

I ett mål vidJönköpings tingsrättmellan P-O.J. och AMA angående skadestånd enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd avvisade tingsrätten i beslutden 16 maj 2007 en av P-O.J. åberopad alternativ grund för talan därför att den innebar en otillåten ändring av talan.

P-O.J. ansökte i HD om återställande av försutten tid för överklagande av tingsrättens beslut.

HD, beslutpå förslag av föredraganden. Skäl.Tingsrätten beslutade den 16 maj 2007 att avvisa en alternativ grund för talan som P-O.J. hade åberopat i mål om ogiltigförklaring av uppsägning m.m. (arbetstvist) därför att åberopandet innebar en otillåten ändring av väckt talan. Tingsrättens avvisningsbeslut utgjorde ett slutligt beslut beträffande en sak som tingsrätten vägrade att ta upp till prövning (se Fitger, Rättegångsbalken, med suppl. t.o.m. nov. 2007, s. 49:12). Av 4 kap. 12 § lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister, jämförd med 49 kap. 3 § och 52 kap. 1 § 2 st. RB, följer att P-O.J. skulle ha överklagat tingsrättens beslut inom tre veckor från den dag då det meddelades. I fullföljdshänvisningen till beslutet angavs emellertid att beslutet endast kunde överklagas i samband med överklagande av dom eller slutligt beslut.

Tingsrätten har genom att felaktigt ange att beslutet endast fick överklagas i samband med överklagande av dom eller slutligt beslut misslett P-O.J. om vad som gällde för att föra talan mot tingsrättens beslut. Det saknas anledning anta att P-O.J. kände till vilken tid som gällde i fråga om överklagande av beslutet. P- O.J. får därmed anses ha haft giltig ursäkt för sin underlåtenhet att i rätt tid överklaga tingsrättens beslut. Hans ansökan om återställande av försutten tid skall därför bifallas.

Avgörande.Med bifall till ansökan om återställande av försutten tid föreskriver HD att P-O.J. skall ha rätt att inom tre veckor från dagen för HD:s beslut överklaga tingsrättens beslut genom att till tingsrätten inkomma med sitt överklagande. Det skall vara ställt till Arbetsdomstolen.