NJA 2008 not 32

F.B.F. mot J.M. och K.M. angående verkställighet av utländsk skiljedom.

Den 6:e. 32.(Ö 543-08) F.B.F. mot J.M. och K.M. angående verkställighet av utländsk skiljedom.

J.M. och K.M. ansökte iSvea hovrätt om att en skiljedom som meddelats av en skiljenämnd i Danmark den 20 december 2006 skulle förklaras verkställbar i Sverige till den del domen avsåg F.B.F.

F.B.F. bestred bifall till ansökningen och anförde till stöd för sitt bestridande att partsrubriceringen i avgörandet inte var korrekt. J.M. och K.M. anförde att F.B.F. inte vid skiljeförfarandet gjort någon partsinvändning och att han inte åberopat någon omständighet som var av det slaget att skiljedomen inte skulle erkännas och verkställas i Sverige.

Hovrätten anförde i beslut den 28 december 2007 bl.a. Det framgår av utredningen i målet att F.B.F. har delgetts kallelse till skiljenämndens muntliga förhandling och att han också var närvarande vid denna. F.B.F. har inte visat att det finns någon sådan omständighet som anges i 54 § lagen om skiljeförfarande som innebär att domen inte ska verkställas mot honom.

Hovrätten förklarade i beslutet att den danska skiljedomen fick verkställas som svensk domstols lagakraftägande dom i den del domen avsåg F.B.F.

F.B.F. yrkade att HD med ändring av hovrättens beslut skulle förklara att den danska skiljedomen av den 20 december 2006 inte var verkställbar i Sverige.

HD, beslut på förslag av föredraganden. HD fastställer hovrättens beslut.