NJA 2008 not 39

M.G. mot Riksåklagaren och J.K. angående misshandel.

Den 22:a. 39. (B 438-07) M.G. mot Riksåklagaren och J.K. angående misshandel.

Svea hovrätt dömde genom dom den 20 december 2006 M.G. för misshandel av J.K. natten mellan den 13 och 14 december 2003 till villkorlig dom med samhällstjänst.

M.G. yrkade i HD att åtalet mot honom skulle ogillas. Han yrkade i andra hand att målet skulle återförvisas till hovrätten för ny prövning. Han ingav i HD bevisning om att händelsen – som enligt honom inte utgjorde misshandel – i själva verket ägt rum natten mellan den 20 och 21 december 2003.

Riksåklagaren justerade gärningsbeskrivningen till att avse natten mellan den 20 och 21 december 2003.

Riksåklagaren anförde att HD med undanröjande av hovrättens dom i erforderliga delar borde visa målet åter till hovrätten för ny prövning enligt den justerade gärningsbeskrivningen.

M.G. yrkade att riksåklagarens justering av gärningsbeskrivningen skulle avvisas såsom en otillåten ändring av åtalet.

HD, beslut i huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden:Skäl. Att riksåklagaren gjort gällande att den åtalade gärningen har begåtts vid en annan tidpunkt än den som tidigare påståtts innebär inte att åtalet ändrats till att avse en annan gärning. Riksåklagarens justering av gärningsbeskrivningen skall därför tillåtas.

Enligt riksåklagaren bör en ny bedömning av målsägandens och vittnenas uppgifter göras mot bakgrund av att händelsen utspelat sig vid en annan tidpunkt än den tidigare angivna. Av hänsyn till instansordningens princip bör den nya bevisprövningen ske i hovrätten. Hovrättens dom skall därför undanröjas, utom såvitt avser ersättning till försvarare och målsägandebiträde, och målet visas åter till hovrätten för ny prövning.

Avgörande. HD, som tillåter riksåklagarens justering av åtalet, undanröjer hovrättens dom utom såvitt avser ersättning till offentlige försvararen och målsägandebiträdet samt visar målet åter till hovrätten för ny prövning.