NJA 2008 not 4

Överklagande av R.S. angående ersättning till offentlig försvarare.

Den 16:e. 4. (Ö 1456-06) Överklagande av R.S. angående ersättning till offentlig försvarare.

I ett mål vidSvea hovrätt mellan åklagaren och M.A. angående häktning var R.S. ombud och offentlig försvarare för M.A.

R.S. yrkade ersättning av allmänna medel för två timmars arbete, två timmars tidsspillan och utlägg avseende kostnader för resa och parkering.

Ibeslut den 28 mars 2006 tillerkände hovrätten R.S. ersättning med 1 286 kr för en timmes arbete.

R.S. yrkade att HD skulle tillerkänna honom ersättning av allmänna medel i enlighet med av honom i hovrätten ingiven kostnadsräkning.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl. En försvarare skall enligt 21 kap. 7 § RB med nit och omsorg tillvarata den misstänktes rätt i syfte att verka för sakens riktiga belysning och bör genom överläggning med den tilltalade förbereda försvaret. Enligt 21 kap. 8 § RB skall försvararen under målets behandling vid rätten vidta de åtgärder som erfordras för tillvaratagande av den misstänktes rätt och om målet fullföljs biträda den misstänkte i högre rätt. En offentlig försvarare har enligt 21 kap. 10 § RB rätt till skälig ersättning för arbete, tidsspillan och utlägg som uppdraget krävt.

R.S. har yrkat ersättning för att ha biträtt sin huvudman i samband med att tingsrättens beslut om häktning överklagades till hovrätten. Han har enligt överklagandet och kostnadsräkningen efter begäran av huvudmannen besökt honom på häktet. Ersättning yrkades för två timmars arbete, två timmars tidsspillan och utlägg avseende kostnader för resa och parkering. Hovrätten har tillerkänt honom ersättning endast för en timmes arbete.

Av handlingarna i målet framgår att R.S:s huvudman den 16 mars 2005 dömdes för bl.a. egenmäktighet med barn, grovt brott, till fängelse i ett år och åtta månader. I samband med att huvudmannen blev villkorligt frigiven förklarade tingsrätten den 17 mars 2006 honom häktad på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet med barn, grovt brott, under tiden den 17 mars 2005 till den 14 mars 2006. Tingsrätten gav vidare åklagaren tillstånd att meddela restriktioner.

Med hänsyn till omständigheterna i förevarande fall – särskilt i betraktande av att R.S:s huvudman begärt ett sammanträffande med honom – får besöket i häktet anses ha varit motiverat. R.S. skall därför tillerkännas yrkad ersättning.

Avgörande. HD ändrar hovrättens beslut på det sättet att R.S. tillerkänns ytterligare ersättning av allmänna medel med 4 181 kr, varav 1 286 kr för arbete, 2 363 kr för tidsspillan och 532 kr för utlägg. Denna kostnad skall stanna på staten. I ersättningen ingår mervärdesskatt med 836 kr.