NJA 2008 not 6

T.S. mot Promark Aktieprospekt Aktiebolag angående återställande av försutten tid.

Den 22:a. 6. (Ö 4013-07) T.S. mot Promark Aktieprospekt Aktiebolag angående återställande av försutten tid.

Svea hovrätt avslog den 29 augusti 2007 T.S:s överklagande av Nacka tingsrätts beslut i ett mål om hinder mot verkställighet. Av 38 § 1 st. lagen (1996:242) om domstolsärenden följer att T.S. skulle ha överklagat hovrättens beslut inom tre veckor, eller senast den 19 september 2007. I fullföljdshänvisningen till beslutet angavs emellertid att beslutet kunde överklagas senast den 26 september 2007. T.S. överklagade hovrättens beslut genom en inlaga som inkom till hovrätten den 24 september 2007. Hovrätten avvisade hans överklagande såsom för sent inkommet.

T.S. ansökte om återställande av försutten tid rörande hans överklagande av hovrättens beslut den 29 augusti 2007.

Promark Aktieprospekt Aktiebolag bereddes tillfälle att yttra sig men avhördes inte.

HD:s beslut. Skäl.Hovrätten har genom att felaktigt ange 26 september 2007 som sista dag för överklagande misslett T.S. om vad som gällde för att föra talan mot hovrättens beslut. Det saknas anledning att anta att T.S. kände till vilken tid som gällde i fråga om överklagande av beslutet. På grund av det anförda får T.S. anses ha haft giltig ursäkt för sin underlåtenhet att i rätt tid överklaga hovrättens beslut. Hans ansökan om återställande av försutten tid skall därför bifallas.

Avgörande. HD bifaller T.S:s ansökan om återställande av försutten tid och förordnar att hans överklagande skall överlämnas för handläggning på avdelning för tillståndsprövning.