NJA 2009 not 14

D.F. mot Skatteverket angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om utmätning.

Den 29:e. 14. (Ö 5147-08) D.F. mot Skatteverket angående tillstånd till prövning i hovrätt av mål om utmätning.

D.F. var sedan 13 februari 2007 föremål för utmätning av lön. Den 28 augusti 2008 beslutade Kronofogdemyndigheten även om utmätning av innestående medel på D.F:s lönekonto.

D.F. överklagade det sistnämnda beslutet i Jönköpings tingsrätt med hänvisning till 5 kap. 1 § 7 UB och yrkade att utmätningen skulle upphävas. Som skäl uppgav han att den utmätta behållningen utgjordes av medel som sparats för att betala kostnader, bl.a. ränta på ett huslån, som förbehållits vid utmätning av lön och som skulle betalas i slutet av året. Sedan tingsrätten i beslut den 21 oktober 2008 lämnat D.F:s överklagande utan bifall överklagade han till Göta hovrätt, som i beslut den 27 november 2008 inte meddelade prövningstillstånd.

D.F. yrkade att HD skulle meddela prövningstillstånd i hovrätten och att utmätningsbeslutet den 28 augusti 2008 omedelbart skulle hävas.

Skatteverket anförde att det saknades skäl för att bevilja prövningstillstånd.

Kronofogdemyndigheten, som inkommit med eget yttrande till HD, tillstyrkte att prövningstillstånd i hovrätten beviljades.

HD:s beslut. Enligt 5 kap. 1 § 7 UB skall från utmätning undantas bl.a. banktillgodohavande om tillgången skäligen fordras för underhåll åt gäldenären till dess inkomst som täcker behovet är att vänta, dock ej utan synnerliga skäl för längre tid än en månad. I förarbeten och lagkommentarer till bestämmelsen finns uttalanden om att bestämmelsen kan bli tillämplig när gäldenären saknar inkomster, t.ex. vid arbetslöshet, eller får sina inkomster med långa tidsintervaller.

I målet aktualiseras frågor som inte har berörts i lagförarbeten och doktrin. Det gäller bl.a. hur bestämmelsen i 5 kap. 1 § 7 skall tillämpas i fråga om utgifter som inte skall betalas varje månad utan förfaller till betalning med längre tidsintervaller samt hur utmätningsskyddet enligt den bestämmelsen förhåller sig till reglerna om förbehållsbelopp vid utmätning av lön och därvid, i synnerhet, hur bestämmelsen skall tillämpas när påträffade bankmedel har sparats för betalning av kostnader som har beaktats när förbehållsbeloppet vid utmätning av lön har bestämts. Det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att dessa frågor prövas av högre rätt.

Med ändring av hovrättens beslut meddelar HD tillstånd till målets prövning i hovrätten.

HD förordnar att någon ytterligare åtgärd för verkställighet av Kronofogdemyndighetens utmätningsbeslut den 28 augusti 2008 tills vidare inte får ske.