NJA 2009 not 20

L.Å.H. mot S.S. angående grovt tjänstefel.

Den 15:e. 20. (B 359-09) L.Å.H. mot S.S. angående grovt tjänstefel.

Genomdomden 21 februari 2006 dömde Sundsvalls tingsrättL.Å.H. för försök till utpressning och förseelse mot fordonsförordningen till fängelse 10 månader. Ordförande i rätten var rådmannen S.S. och målsägande i åtalet för försök till utpressning var T.S.

L.Å.H. yrkade iHovrätten för Nedre Norrlandansvar å S.S. för grovt tjänstefel med påstående att denne i domen uppsåtligen i sin tjänsteutövning använt sig av falska och påhittade uppgifter från åklagarens gärningsbeskrivning och polisens förundersökningsprotokoll. De uppgifter som T.S. lämnat i polisförhör och som S.S. använt sig av som grund för domen hade efter utredning av L.Å.H. själv visats vara falska. L.Å.H. yrkade även att hovrätten skulle förplikta S.S. att utge skadestånd till honom med sammanlagt 1 536 112 kr.

Hovrätten,som fann det uppenbart att L.Å.H:s enskilda åtal och hans skadeståndstalan mot S.S. var ogrundade, ogillade genom domden 19 december 2008 åtalet liksom skadeståndsyrkandet.

L.Å.H. yrkade, som det fick förstås, bifall till sin i hovrätten förda talan.

HD, dompå förslag av föredraganden.L.Å.H:s överklagande är uppenbart ogrundat. Dom skall därför genast meddelas (jfr NJA 1986 s. 117).

HD fastställer hovrättens dom.